Shutterstock
Formel 1 motorsport

Ny studie kaster lys over gammel Formel 1-gåte

Er føreren, laget eller bilen viktigst for å få suksess i Formel 1? Det vet vi nå – og svaret er kanskje en overraskelse.

Det har lenge vært et åpent spørsmål blant motorsportentusiaster hva som først og fremst skal til for å få suksess i Formel 1. Nå har forskere undersøkt spørsmålet.

«Det har lenge vært alminnelig antatt at bilen og laget er ansvarlige for åtti prosent av et lags suksess og føreren bare for tjue prosent. Men vi mener nå å kunne konkludere med at svaret er noe mer nyansert. Samspillet mellom føreren og laget er ansvarlig for mellom tretti og førti prosent av et lags suksess – resten må tilskrives andre faktorer i de enkelte løpene», sier professor Duane Rockerbie ved universitetet i Lethbridge i Canada. Han er hovedforfatter av studien.

Studien viser også at førerne ikke bare får bilene over målstreken – de gir også laget verdifull tilbakemelding om bilen. Dermed har tidligere antagelser om førernes rolle undervurdert bidraget fra dem som sitter bak rattet i Formel 1.

Ingen direkte sammenheng

I studien ble det brukt resultater fra Formel 1-løp i perioden fra 2012 til 2019. Det viste seg også at de økonomiske vilkårene de ulike Formel 1-lagene hadde å jobbe med, hadd stor innvirkning på prestasjonene.

Det laget som hadde mest penger, hadde størst sannsynlighet for å oppnå sportslig suksess, på grunn av muligheten for å hyre inn den beste føreren og kjøpe det beste materiellet.

Men det var ikke slik at høyt pengeforbruk nødvendigvis ga gode sportslige resultater.

Det viste seg også at førere som var heldige eller dyktige når det gjaldt å kjøre for de beste lagene, også oppnådde størst personlig suksess.