Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Transport - Biler

Hvilken bil er verdens raskeste?

Hvilket kjøretøy har kjørt fortest i verden til nå? Og hvor fort kan det kjøre?

Verdensrekorden tilhører den monsterliknende bilen som heter SSC, Super Sonic Car – overlydsbil. I dette kjøretøyet satte rekordjegeren Andy Green fartsrekord i Nevada-ørkenen i oktober 1997 med hele 1230 km/t. Det er 1,015 ganger lydhastigheten og fortere enn et vanlig rutefly, som normalt flyr med en fart på ”bare” 850–950 km/t. Dermed ble SSC det første og hittil eneste landkjøretøyet som har brutt lydmuren. Til gjengjeld kan imidlertid ikke SSC så mye annet enn å kjøre fort. Vi kan for den saks skyld sette spørsmålstegn ved om SSC kan kalles en bil, eller om det snarere er en rakett på hjul. Kjøretøyet er utstyrt med to jetmotorer fra et militærfly, og det var jetmotorene som drev SSC frem til rekorden. De raskeste bilene i egentlig forstand er de som brukes til racerbilløp, selv om kanskje de heller ikke likner vanlige veigående biler så mye. De raskeste racerbilene er de såkalte formel 1-bilene og de spesialbygde sportsbilene som hvert år kjører det berømte 24-timersløpet på Le Mans i Frankrike. I 1998 greide en formel 1-bil av merket McLaren Mercedes MP4-1 med den skotske føreren David Coulthard ved rattet å komme opp i en toppfart på hele 356,5 km/t. Rekorden ble satt på den lengste av de fire langsidene på den tyske Hockenheim-banen.

Les også:

aptera, solceller, solenergi, elbil, rækkevidde
Biler

Soldrevet elbil med rekkevidde på 1500 kilometer på vei

2 minutter
Verdens hurtigste bil 18/2014
Biler

Historiens raskeste biler

4 minutter
Biler

Hvorfor kjører ikke bilene på alkohol?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul