Gjennombrudd: Snart kan elbiler lades mens de kjører

Forskere fra Stanford har kommet opp med et konsept der strøm overførers til objekter i bevegelse – trådløst. Håpet er at mobilen kan lades opp mens den ligger i lomma, og at elbiler kan lades mens de kjører.

Elektrisk bil

Snart kan dette bildet tilhøre fortiden.

© Shutterstock

De bråker ikke, de lukter ikke og det grønne fotavtrykket er mye mindre. Men elektriske biler strever, tross fordelene, med et stort problem.

Rekkevidden er mindre enn bensinbiler, og det tar mer tid å lade enn å fylle bensin.

Men nå har forskere fra Stanford kommet med et gjennombrudd som kan vise seg å løse disse problemene.

Strømmen må skrus opp

Forskerne har utviklet en metode som kan overføre strøm trådløst til et objekt i bevegelse. De har klart å overføre én milliwatt strøm – 10 millioner ganger mindre enn en elektrisk bil krever.

Likevel er forskerne optimistiske. Å skru opp mengden strøm er lettere enn å utvikle selve metoden.

Forskningen bygger på et MIT-prosjekt fra 2007. Da klarte forskerne å overføre strøm trådløst til objekter i bevegelse, men den metoden krevde at avstanden mellom de to objektene var konstant.

I det nye prosjektet kan avstanden variere.

Lad opp telefonen i lomma

Konseptet virker ved at et «vibrerende» elektromagnetisk felt setter fart på et elektrisk kretsløp som genererer strøm.

Altså krever det at det installeres trådløse ladere i veiene, men i så fall vil elbiler bli ladet opp mens de er på farten.

Håpet er at forskningen ikke bare kommer elbil-eiere til gode. I prinsippet vil trådløse ladere kunne installeres i alle rom, og dermed lade opp for eksempel en mobiltelefon mens du befinner deg i rommet.