Finnes det bildekk uten luft?

Jeg kjører mye i bil i forbindelse med jobb. Det betyr at jeg ofte må sjekke dekktrykket. Finnes det virkelig ikke noen annen teknologisk løsning enn dekk med luft i?

Bil med luftløse dæk
© Michelin

Du kan enda ikke få montert luftfrie bildekk på det lokale verkstedet. Men dekk uten luft, ikke-pneumatiske dekk, eksisterer allerede og brukes til andre kjøretøyer, for eksempel gaffeltrucker, golfbiler og militærkjøretøyer som ikke skal kunne punktere.

Dekk uten luft er faktisk relativt enkle å produsere. Derimot gir luften mange fordeler.

For eksempel sørger luften for både fjæring, lav rullemotstand og lav vekt.

Luftfrie dekk unngår punkteringer

Et bildekk uten luft har den store fordelen at det ikke kan punktere. Derfor utvikler flere produsenter luftfrie dekk, for eksempel Goodyear med sitt Eagle-360.

Dekket er byttet ut med en kule som holdes på plass av et magnetfelt. Dermed kan det fritt rotere i alle retninger, noe som gjør bilen ekstremt manøvreringsdyktig.

Giganter dropper luft

Bridgestones Air Free Concept
© CTK/Alamy/ImageSelect

1 Bridgestones Air Free Concept bygger på en stor mengde eiker av termoplast. Firmaet anslår at det vil ta ti år før dekket kommer i handelen.

Closeup af et luftløst bildæk
© Michelin

2 Michelins dekk, som kalles UPTIS, er lagd av en elastisk blanding av gummi og glassfiber. UPTIS er ventet på markedet i 2024.