Vlad Tchompalov, Unsplash

Elbilrekordene står i kø: Se de utrolige tallene og framtidens biler her

Elbilsalget setter rekord etter rekord, og overgangen fra bensin til elektrisitet kommer etter alt å dømme til å skje raskere enn selv de største optimistene hadde spådd.

Elbilrekordene står nærmest i kø for tiden.

I september måned ble Tesla Model 3 den bestselgende bilen i Europa – ikke bare den bestselgende elbilen, men den bestselgende personbilen i det hele tatt.

Det er første gang det har skjedd for en elektrisk bil.

Ny spalte innvier deg i ukens største teknologinyheter

Nicolai Franck Tech-klumme
©

Spalten er skrevet av Nicolai Franck, teknologiekspert med stor kunnskap om teknologi, elektronikk, internett og digitale tjenester.

Spalten er uavhengig, og ingen produsenter har betalt for å bli omtalt.

I Norge fortsetter elbilsalget å overgå seg selv. I september var 77,5 prosent av alle solgte personbiler fullt elektriske, noe som er en ny verdensrekord.

Tar man med oppladbare hybridbiler, var det samlede tallet av såkalt «grønne biler» 95 prosent.

Bare fem prosent av ny solgte personbiler i Norge i september var altså rendyrkede bensin- eller dieselbiler.

Teslasalget tar av

Spesielt har salget av Tesla tatt av i Norge.

Samlet sett sto Elon Musks elbilfirma for 32,1 prosent av alle solgte biler i Norge i september. Tesla Model Y, som nettopp har blitt introdusert i Europa, ble månedens mest solgte bil, fulgt av Model 3.

Tesla Model Y er kort fortalt SUV-utgaven av Model 3.

© Craventure Media, Unsplash

I Danmark ble det i september satt ny salgsrekord for elbiler. Her var det også Tesla Model Y som var den mest solgte bilen på tvers av alle drivstoffstyper.

I Sverige måtte Model Y nøye seg med andreplassen i samme måned.

Britene er også ville etter elbiler

Det er imidlertid ikke bare i Skandinavia elbiler er en hit.

I Storbritannia var Model 3 septembers bestselgende bil.

I tillegg til de ovennevnte landene er også Island og Nederland med helt framme når det gjelder biler som utelukkende går på strøm.

Billeiefirma bestiller 100 000 elbiler

Også i bilutleiebransjen begynner det nå for alvor å skje noe.

Firmaet Hertz la på slutten av oktober inn en ordre på 100 000 Model 3 hos Tesla, som skal leveres løpende fra november 2021 og fram til utgangen av 2022.

Det er den største enkeltordren på elbiler som noen gang er gjort.

Hertz vil dessuten begynne å bygge sitt eget ladenettverk ved leiesstasjonene sine slik at det blir lettere å lade leiebilene.

Ladeinfrastruktur henger etter

Nettopp utbyggingen av ladenettverket er i dag den største – og kanskje siste – hindring for at salget i flere land i Europa en gang for alle tipper over i elbilers favør.

Utbyggingen av ladenettverket har ganske enkelt problemer med å følge med salget av oppladbare biler.

I Danmark er det nå en offentlig lader for hver ellevte bil som kan lades opp. Det tallet var for tre år siden en til fire.

Tesla åpner Supercharger-nettverket sitt

Men også i ladeinfrastrukturen begynner det så smått å skje endringer.

Tesla, som eier verdens største hurtigladenettverk, har for første gang åpnet opp nettverket, slik at andre bilmerker kan bruke firmaets superchargere.

I først omgang er det imidlertid et forsøk som gjelder på ti ladestasjoner i Nederland. Men invitasjonen til at alle elbilister kan lade hos Tesla, vil etter alt å dømme utvides ut til flere og flere land.

Supercharger-nettverket har i skrivende stund mer enn 3250 ladestasjoner i verden, som til sammen har mer enn 29 000 tilkoblinger.

Nye batterier kjører lenger – og lader raskere

For mange er det fortsatt bekymringen for om de kan komme fra A til B (også kalt rekkeviddeangst) som holder dem tilbake fra å kjøpe en elbil.

Her begynner den raske utviklingen i batteriteknologi imidlertid for alvor å kunne merkes.

Det er ikke lenger bare dyre elbiler som for eksempel Porsche som kan lade ekstra raskt.

Både den nye Hyundai Ioniq 5 og Kia EV6 har batterier som støtter 800 Volt høyhastighetsoppladning.

Kia EV6 kan under optimale omstendigheter lade en del raskere enn de fleste andre elektriske bilene som er på markedet i dag.

© Kia Motors

Det betyr at batteriet under optimale forhold kan lade opp fra 10–80 prosent på 18 minutter, altså 100 kilometers kjøring på bare 4,5 minutter.

Samtidig begynner det å komme biler på markedet med batterier med en oppgitt rekkevidde på helt opp mot 800 kilometer på en oppladning.

Rekkeviddeangst er snart passé

I Norge er de klassiske elbilbekymringene snart er en saga blott. Det forteller Øyvind Solberg Thorsen, som er direktør i det norske Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

«Stort sett alle nye bilkjøpere vil ha elbiler. Både rekkeviddeangst og andre usikkerhet holder på å bli historie siden de nye elbilene som nå lanseres, har en god og enda raskere oppladningshastighet», sier Thorsen.

Han legger også til at de nå mer enn 400 000 norske elbileiere har så mye erfaring med å kjøre elbil at de positive opplevelsene smitter av på venner og bekjente.

Mangler en billig elbil før markedet tipper

Så godt som alle de tradisjonelle bilmerkene har etter hvert solide elbiler i utvalget, og mange er bygget som elektriske biler helt fra bunnen.

Men det er fortsatt en ting som mangler før elbilsalget kan ta det neste hoppet: nemlig en elbil som de aller fleste har råd til.

Det er imidlertid noe som blant andre Volkswagen arbeider intenst for å utvikle.

Volkswagens ID.Life kommer etter planen til å få en startpris på bare 20 000 euro. Det svarer til 200 000 kroner.

© Volkswagen

Den tyske bilgiganten viste i forrige måned fram en konseptbil med navnet ID.Life som etter planen skal være klar til salgs i 2025, og som Volkswagen sier vil få en startpris på 20 000 euro (200 000 kroner).

Flere eksotiske elbiler på vei

Samtidig kommer det også flere og flere eksotiske biler på markedet.

Rivians elektriske pick-up er et friskt pust på elbilmarkedet. Amazon eier for øvrig 20 prosent av firmaet.

© Rivian

I USA har det delvis Amazon-eide Rivian nettopp lansert sin elektriske pick-up.

Volkswagen vil antagelig allerede i 2022 eller senest 2023 lansere ID.Buzz, som er det tyske bilfirmaets første elektriske utgave av den legendariske folkevognbussen.

ID.Buzz er den elektriske utgaven av den legendariske folkevognbussen. Bilen kommer imidlertid først på markedet i 2022 eller 2023.

© Volkswagen

Mens det altså er fart på framtidens elektriske mobilitet, så kan man nok forvente at utviklingen av nye bensin- og dieselmodeller stille og rolig vil gå i seg selv.

For det er ingen bilselskaper som for alvor vil bruke penger og energi på å utvikle fortidens teknologi. Og det er nøyaktig det bensin- og dieselbiler med raske skritt holder på å bli.