Det er sommerferie, og strand og varme venter på dere i Sør-Europa. Du har pakket familiens elbil, batteriet viser 100 prosent – og nå begynner et heseblesende kappløp ned gjennom Europa.
Illustrert Vitenskap har satt elbilen til å kjøre sommerferiekappløp mot den gode gamle bensinslukeren. Ruten er den 2378 kilometer lange strekningen fra Oslo til Nice i Sør-Frankrike, og bilene konkurrerer i tre disipliner: reisetid, pris – både energiforbruk og driftskostnader – og til slutt klimabelastning.

Ved hjelp av en app planlegger du enkelt en rute med den optimale plasseringen av ladestoppene. Bilen må lades opp åtte ganger på den 2378 kilometer lange turen fra Oslo til Nice.
Underveis venter flere utfordringer, spesielt for elbilen. Både hastigheten på motorveiene og stigningene i Alpene kan nemlig tappe batteriet og lett kutte ned på rekkevidden med opptil 100 kilometer.
Så har elbilen i det hele tatt en sjanse i feriekappløpet mot den velprøvde bensinbilen? Bli med på turen og få svaret – sammen med en rekke gode elbiltips.
Høy fart tapper batteriet
Så snart du svinger inn på motorveien og øker hastigheten til 110 km/t eller mer, møter elbilen sin første utfordring: Luftmotstanden vokser voldsomt etter hvert som du trykker ned gasspedalen, og det er et større problem i en elbil enn i en bensinbil.
Du må nemlig regne med at rekkevidden faller med 20 prosent ved 110 km/t sammenlignet med vanlig landeveiskjøring.

Kjøring på motorvei krever mer strøm fordi høyere fart gir større luftmotstand. Når du kjører i 110 km/t, faller batteriets rekkevidde med om lag tjue prosent sammenlignet med vanlig landeveiskjøring.
Jo raskere du kjører, jo mer luft presses sammen foran bilen. Det skaper en trykkforskjell mellom bilens for- og bakende som virker som en kraft i motsatt retning av kjøreretningen. Elmotoren må derfor skyve hardere for å flytte bilen gjennom luften, og det krever mer strøm.
Bensinbiler bruker naturligvis også mer drivstoff på motorveien, men siden bensinstasjonene ligger tettere enn ladestasjonene, og siden fylling av bensin tar kortere tid, påvirker det ikke reisetiden like mye.

Sett ned farten på motorveien
Hver gang hastigheten fordobles, blir luftmotstanden firedoblet, og det forkorter rekkevidden. Du kan altså spare ladetid ved for eksempel å kjøre i 110 i stedet for 130 km/t på motorvei – eller velge å ta landeveien på noen strekninger.
Etter om lag tjue mils kjøring er tiden kommet for den første oppladingen. Du kunne ha kjørt lenger, men planleggingsappen din – for eksempel «A Better Routeplanner» eller «PlugShare» – har planlagt stoppet slik at det er tilpasset de andre ladepausene på ruten.
Oppladingen varer omkring et kvarter og sørger for at batteriet er på om lag førti prosent, noe som er nok til å komme fram til neste planlagte stopp.
Generelt er det en god idé å kjøre batteriet så langt ned i prosent før lading som du har is i magen til.
På lange ferieturer er det nemlig nødvendig å bruke hurtiglader – fordi de har mye kortere ladetid enn tradisjonelle ladere med lav effekt – og de lader raskest når det er lite strøm på batteriet. Allerede ved omkring femti prosent begynner ladingen å gå saktere – for å beskytte batteriet.
Når du er på ferie i elbil, må du alltid ha rekkevidden i bakhodet. Mens du kjører, kan du til gjengjeld sende en vennlig tanke til bilens energisparende teknologi, som sørger for at du får flest mulige kilometer ut av hver lading.




Tre teknologier sparer på strømmen
Uansett om du kjører, bremser eller skrur på klimaanlegget, bruker elbilen energien så effektivt som mulig. Det er med å å forlenge rekkevidden på ferieturen.
Hver oppbremsing høster strøm
Når sjåføren slipper gasspedalen, er det plutselig bilhjulene som driver motoren, som nå fungerer som generator. Dermed virker elmotoren som brems samtidig med at den produserer strøm som lader opp batteriet.
Varmepumpe regulerer temperaturen
For å spare strøm ved avkjøling og oppvarming av kupeen bruker mange elbiler en varmepumpe. Varmepumpen varmer opp eller kjøler ned luften ved vekselvis å kondensere en kjølevæske og få den til å fordampe, akkurat som i et kjøleskap.
Elmotoren har mindre varmetap
En elmotor omdanner over 85 prosent av energien fra batteriet til mekanisk energi i hjulene. Til sammenligning er tallet for en bensinmotor typisk bare 20–40 prosent, siden en stor del av energien fra forbrenningen går tapt i form av varme.
Batteri tynger elbilen
Etter mange timers kjøring begynner veien å gå oppover. Nå skal Alpene krysses, og fjellskråningene byr på stigninger som bilen må bruke ekstra energi på å forsere.
Det å overvinne tyngdekraften er en større byrde for elbiler fordi de er tyngre enn fossilbiler av samme størrelse. Det skyldes ikke minst vekten av batteriet, som inneholder store mengder metaller.
Et typisk elbilbatteri på 80 kWh veier omkring et halvt tonn – altså en stor del av bilens samlede vekt.

I Alpene settes elbilen i full aktivitet. Stigningene tapper batteriet, men nedover kan bilen til gjengjeld utnytte bremseenergien til å lade opp batteriet igjen.
Ruteplanleggingsappen din tar heldigvis selv høyde for at det må være kortere til neste ladestopp når ruten går over fjell.
Henter tapt strøm på turen ned
Selv om fjellkjøringen tærer på rekkevidden, nyter du til gjengjeld godt av elmotorens høye dreiemoment, som gir effektiv akselerasjon så snart du tråkker på gasspedalen.
En annen god nyhet er at elbilen henter en del av den brukte energien tilbake igjen på turen ned fra fjellet fordi elmotoren gjør om bremseenergien til strøm som lader opp batteriet.
I mange elbiler aktiveres den såkalte regenerative bremsingen bare du løfter foten fra gasspedalen – altså uten å trykke på bremsen – og derfor er teknologien særlig effektiv på vei nedover.

Utnytt fjellkjøring til å lade opp
Jo større stigning, jo mer energi bruker bilen på å overvinne tyngdekraften, som både trekker nedover og mot kjøreretningen. Til gjengjeld kan du lade opp batteriet igjen når du kjører nedover. Velg maksimal regenerativ bremseeffekt.
I tillegg til å lade opp batteriet igjen sparer den regenerative bremsingen på bruken av bilens mekaniske bremser slik at de slites mindre. Mindre slitasje på mekaniske deler er nettopp en av grunnene til at elbiler er billigere i bruk enn bensinbiler.
Turen til Nice koster altså mindre i driftskostnader i en elbil enn i en bensinbil, og det er samtidig lavere risiko for problemer med bilen på reisen.
Prisen på elektrisitet og bensin varierer, men vanligvis ligger strømprisen under bensinprisen, og det er også med på å gjøre det billigere å kjøre på ferie i en elbil.
I feriekappløpet mot bensinbilen scorer elbilen altså et poeng på økonomien.
Offisiell rekkevidde krymper
På den andre siden av Alpene venter det flatere norditalienske landskapet og turens siste ladestopp før Nice.
Elbiler bruker såkalte litium-ion-batterier. Når bilen henter ut strøm fra batteriet, vandrer litiumioner med positiv ladning fra den negative elektroden til den positive og utløser en strøm av elektroner. Når batteriet lades opp, sender strømmen fra ladestasjonen litiumionene tilbake igjen slik at prosessen kan begynne forfra.
Denne ladestasjonen bruker den europeiske CCS-standarden og kan lade med en effekt på opptil 350 kilowatt, såkalt nivå 3-lading. Én kW er tusen watt, og én watt er den effekten som i løpet av ett sekund utfører et arbeid på én joule.
Hvis bilen din støtter det, kan en nivå 3-lader i prinsippet lade opp et stort elbilbatteri på 75–100 kWh (kilowattimer) på omkring 10–15 minutter. Et batteri på 100 kWh kan levere en effekt på én kilowatt i hundre timer.
I praksis stanser mange elbiler imidlertid hurtigladingen før batteriet er helt oppladet, for eksempel omkring åtti prosent. Det skjer for å forhindre overoppheting av batteriet.
10 minutter – så raskt kan et stort elbilbatteri lades opp med en hurtiglader hvis bilen støtter det.
Etter endt lading ser du ned på dashbordet og konstaterer at elbilen nå lover deg nesten maksimal rekkevidde.
Elbilers forventede rekkevidde angis i dag etter den såkalte WLTP-testen – Worldwide harmonised Light-duty vehicles Test Procedures – som gir et tall for bilers brennstofføkonomi og CO2-utslipp.
Testen beregner en elbils rekkevidde ut fra et blandet forbruk med førti prosent bykjøring, førti prosent landeveiskjøring og tjue prosent motorveikjøring. På ferien sørover med mange kilometer motorvei og fjellkjøring kan det WLTP-tallet som bilen selges med – for eksempel 500 kilometers rekkevidde – imidlertid raskt vise seg å være for optimistisk.
Derfor er det alltid en god idé å holde øye med bilens forbruk, som vanligvis vises på en skjerm målt i wattimer per kilometer.
En stigning i forbruket betyr kortere rekkevidde, og bilens datamaskin vil deretter forsøke å beregne hvor langt du kan kjøre før batteriet er flatt.
Varme svekker batteriet
Batterier yter sitt beste ved en temperatur omkring tjue grader. Søreuropeisk sommervær kan derfor være en utfordring for et elbilbatteri.
Ifølge den amerikanske bilforeningen AAA blir rekkevidden 17 prosent kortere når temperaturen stiger til 35 grader.

Finn en ladestasjon med skygge
Elbilens batteri gir flest kilometer på en lading når temperaturen er litt over tjue grader. På veldig varme sommerdager må både batteriet og kupeen kjøles ned, og det krever strøm. Lad derfor i skyggen eller i et parkeringshus.
I tillegg til å øke strømforbruket tærer høye sommertemperaturer også på batteriets levetid.
Batterier er kjemiske beholdere som i tillegg til metaller inneholder en elektrolyttvæske som leder den elektriske strømmen. Når varmen stiger, settes molekylene i elektrolytten i bevegelse, og det setter også fart på de prosessene som gradvis bryter ned batteriet; for eksempel svekkes elektrolyttens evne til å flytte litiumioner fram og tilbake mellom de to elektrodene.
Elbilen tar klimaseieren
Etter 29 timers kjøring ankommer dere endelig Nice, og badeferien kan begynne.
Til sammenligning har bensinbilen ifølge Google Maps klart turen på 25 timer – pluss omkring tre korte pauser for å fylle tanken underveis. Bensinbilen vinner altså et poeng i disiplinen korteste reisetid.

Etter om lag 22 timers kjøring ankommer dere endelig Nice. På grunn av ladestoppene er reisetiden med elbil omkring to og en halv time lengre enn med bensinbil. Men elbilen har et par ess i ermet i kampen mot bensinbilen.
Til gjengjeld kan du som elbileier lene deg tilbake i liggestolen med bedre klimasamvittighet.
Riktignok er reisens nøyaktige klimaavtrykk avhengig av hvor mye strøm fra fornybare energikilder det kommer ut av ladestasjonene i de landene du kjørte gjennom på veien til Nice.
I land med en stor andel strøm fra kullkraft vil elbilens klimafordel være mindre enn i land der mye av strømmen kommer fra for eksempel sol- og vindenergi eller kjernekraft.
Men Det europeiske miljøbyrået, EEA slår fast at elbiler under alle omstendigheter er mer klimavennlige enn bensin- og dieselbiler når man ser på bilens samlede levetid.
89 prosent mindre CO2 enn en bensinbil slipper en elbil ut i hele levetiden sin hvis den bare går på grønn strøm.
Forskere ved det tyske forsvarets universitet i München og Chalmers tekniske universitet har undersøkt CO2-utslippene sett over bilens levetid for 790 ulike modeller. De kommer fram til at elbiler har den største klimapåvirkningen ved produksjonen av bilen.
En bensindrevet Volkswagen Passat 2.0 TSI kan for eksempel kjøre 18 000 kilometer før den har sluppet ut like mye CO2 som produksjonen av en Tesla Model 3 Standard Pluss.
Men så endrer bildet seg. Elbilens svarte samvittighet fra den klima- og miljøbelastende batteriproduksjonen blir med tiden grønnere.
Ved slutten av levetiden sin har elbilen sluppet ut opptil 89 prosent mindre CO2 enn bensinbilen hvis den har blitt ladet opp med grønn strøm.
Selv i det verst tenkelige scenarioet, der elbilen utelukkende går på strøm fra kullkraft, slipper den ifølge beregninger fra organisasjonen Transport & Environment fortsatt ut 28 prosent mindre CO2 enn en bensinbil.
Og dermed scorer elbilen enda et poeng på reisen til Nice og blir sammenlagtvinner av sommerferiekonkurransen.

Elbilen vinner i to av tre disipliner
Feriekappløpet utkjempes i de tre disiplinene reisetid, økonomi og klima. Med lengre rekkevidde tar bensinbilen seieren i den første disiplinen, mens elbilen er en sikker vinner i de to siste.

Reisetid: Bensinbilen kommer raskest fram
Bensin har høyere energitetthet enn et batteri, og det gir bensinbilen større rekkevidde på en full tank. Å fylle bensin tar også kortere tid enn å lade batteriet, slik at bensinbilen kommer raskere fram.
- elbil: 29 t 20 min (2378 kilometer)
- bensinbil: 25 t (2231 kilometer)

Økonomi: Elbilen gjør ferien billigere
Elektrisitet er som regel billigere enn bensin, og elbilen er også samlet sett billigere i drift enn bensinbilen siden den har færre bevegelige deler som kan gå i stykker. Dekkene må imidlertid skiftes oftere på grunn av at elbilen er tyngre.
- elbil: 3,45 NOK/kilometer
- bensinbil: 4,50 NOK/kilometer

Klima: Elbilen slipper ut minst CO2
Strøm produseres av blant annet kull, sol og vind, og ved et gjennomsnitt av de europeiske energikildene vinner elbilen på klimaavtrykket. Produksjonen av batteriet slipper ut CO2, men det hentes inn i løpet av bilens levetid.
- elbil: om lag 80 gram CO2 per km
- bensinbil: om lag 220 gram CO2 per km
Kilder: Reisetiden er beregnet med A Better Routeplanner for en VW ID. 4. Kilometerprisene er beregnet av leasingfirmaet LeasePlan som et gjennomsnitt over fire år. CO2-utslippene er beregnet av The International Council on Clean Transportation.