Twitter-grunnlegger klar med nytt sosialt nettverk

Arkitekten bak Twitter vil lansere en ny form for sosialt nettverk. Og han har et helt spesielt mål.

Verdens rikeste mann, Elon Musk, hadde ikke engang rukket å sette seg til rette i direktørstolen hos Twitter før et nytt sosialt nettverk varslet sitt inntog i teknologi-verdenen.

Og det er ikke en melding som kommer fra hvem som helst.

Det er nemlig Twitters tidligere administrerende direktør, Jack Dorsey, som bebuder at han snart er klar til å lansere appen Bluesky.

Dorsey har nylig sendt den nye appen til betatesting, og angivelig trakk nyheten om en betaversjon av Bluesky 30 000 påmeldinger fra interesserte brukere i løpet av 48 timer.

Ifølge teknologibedriften som står bak Bluesky, har det vært en «overveldende interesse» for å teste den nye appen:

Målet med appen er å skape et alternativ til teknologi-gigantene.

Det skal ifølge Dorsey skje ved å bygge opp en ny «åpen og desentralisert» protokoll for sosiale medier som også er fundamentet for Bluesky.

Fjerne teknologi-gigantenes makt over brukerdata

Dorseys mål er at brukernes data ikke skal kontrolleres av et enkelt selskap. Tvert imot skal bedrifter og enkeltpersoner ha mulighet for å bygge sine egne apper, tjenester eller anbefalingsalgoritmer på grunnlag av de samme underliggende nettverkene og dataene som er tilgjengelige for alle.

Det står i skjærende kontrast til forretningsmodellene bak sosiale medier som Instagram og Twitter, som blir drevet av selskaper som bestemmer over både algoritmer og brukerdata.

Med andre ord vil Dorsey ta et oppgjør med de vanntette skottene som i dag forhindrer internettbrukere i å kommunisere på tvers av sosiale medier. Hvis man for eksempel ikke liker YouTubes automatiske anbefalinger, kan man fritt skifte til en annen app som gir adgang til de samme videoene, men et annet anbefalingssystem.

Facebooklogo reflekteret i et øje
© Shutterstock

Les også:

Det er fortsatt usikkert når den ferdigutviklede appen blir lansert.

Fundamentet til den nye sosiale plattformen ble skapt og finansiert av Twitter i 2019, men er ifølge selskapet fullstendig uavhengig.