Amazon
Astro helt alene hjemme- Øjnene på skærmen er tænkt til at give robotten et venligt udseende.

Teknologispalten: Amazon vil ha en robot i hjemmet ditt. Vil du?

Amazon har nettopp presentert sin første robot til hjemmet. Men er tiden moden? Og gir det i det hele tatt mening med en rullende digital hjelper?

Hvis jeg sier navnet Amazon, så tenker du nok på verdens største nettbutikk.

Men faktisk produserer firmaet mer og mer maskinvare. Det gjelder alt fra nettbrett til smarthøyttalere, treningsarmbånd og videodørklokker.

Nå har Amazon altså kastet seg over enda et område – roboter til hjemmet.

En rullende datamaskin med et vennlig gemytt

Firmaet har nylig presentert Astro, som er en minirobot på hjul.

Roboten måler om lag 60 centimeter i høyden og veier vel 10 kilo, og utseendet kan kanskje best beskrives som en robotstøvsuger med et 10 tommers nettbrett som «ansikt».

Astro er utstyrt med et arsenal av sensorer, mikrofoner og kameraer som skal hjelpe roboten til å kartlegge og finne fram i hjemmet ditt, men også hjelpe deg med å styre det smarte hjemmet, strømme video, føre videosamtaler, søke på nettet og lage påminnelser.

Og så kan den naturligvis stemmestyres og svare på spørsmål via Amazons digitale assistent, Alexa.

Nicolai Franck Tech-klumme
©

Ny spalte innvier deg i ukens største teknologinyheter

Spalten er skrevet av Nicolai Franck, teknologiekspert med stor kunnskap om teknologi, elektronikk, internett og digitale tjenester.

Nicolai utgir dessuten nyhetsbrevet Techliv og er programleder for podkasten med samme navn.

Spalten er uavhengig, og ingen produsenter har betalt for å bli omtalt.

Full overvåking av hjemmet

Astro er også en slags personlig politimann som kan patruljere hjemme når du er ute av huset Og den kan sende varsler til deg hvis noe ikke er som det skal være.

Roboten kan ifølge Amazon oppdage lyden av en brannalarm eller glass som går i stykker, slik at du kan få en beskjed på telefonen hvis det er innbrudd eller brann.

Du kan også åpne videosignalet til roboten på telefonen din slik at du alltid kan se hva som foregår.

Astro

Astro med periskopantennen oppe.

© Amazon

Et av kameraene er til og med montert på et periskopkamera, slik at det kan se over bord og sofaer.

Roboten skal hjelpe eldre mennesker

Astro-robotten kan køre med op til 2 kilo i sit lille bagagerum

Roboten Astro kan frakte opptil 2 kilo i det lille bagasjerommet.

© Amazon

Med Astro har Amazon særlig satset på den eldre delen av befolkningen.

Roboten kan bære en vekt på opptil to kilo, så du kan sette en kaffekanne eller to kalde øl i rommet bak på Astro, som så kan kjøre fra kjøkkenet til stuen.

Amazon-roboten kan faktisk stilles inn til automatisk å følge etter eieren slik at den alltid er i nærheten hvis det skulle være behov for den. Det skal for eksempel gjøre det mulig å kunne sjekke hvordan det går med ens gamle mor eller far.

Astro er i høj grad markedsført til ældre personer. Men også til den ældres børn og familie, der kan holde øje med at alt er OK, via videoforbindelsen

Markedsføringen av Astro er i høy grad rettet mot eldre mennesker, men også mot barna deres, som kan følge med på om alt er OK via videoforbindelsen.

© Amazon

Astro kjenner igjen familiens ansikter

I tillegg til sensorer, kameraer og mikrofoner er den rullende datamaskinen utstyrt med en god porsjon kunstig intelligens.

Via ansiktsgjenkjenning kan den bli kjent med ulike familiemedlemmer slik at den automatisk kan finne det rette barnet å kjøre godteri til når mor eller far ber den om det.

Ja, det er vel knapt et øye som er tørt.

Astro, der kører slik hen til børnene

Astro kjører godteri til barna.

© Amazon

Virker Astro egentlig slik Amazon sier?

Det er imidlertid to store spørsmål som melder seg:

Virker Astro i det hele tatt slik Amazon sier? Og er det noen som egentlig vil ha glede av å eie en rullende hjemmerobot?

Hvis vi starter med det første, så har flere personer som har arbeidet på prosjektet, anonymt fortalt mediet Vice at Astro er veldig langt fra å være et ferdig produkt.

De sier blant annet at den har problemer med å finne fram på egen hånd, at deler på roboten ofte går i stykker, og at den har store problemer med ansiktsgjenkjenning.

En kilde sier faktisk at Amazons beskrivelse av Astro – som en hjelper til eldre og andre med spesielle behov – «i beste fall er absurd vrøvl og markedsføring, og i verste fall farlig for folk som stoler på den».

Amazon legger imidlertid ikke skjul på at det er snakk om et tidlig betaprodukt. Man bør derfor foreløpig søke om å måtte kjøpe roboten, som har en introduksjonspris på 999 dollar – om lag 8500 kroner.

Jeg tviler på at jeg har en robot om ti år

Så er spørsmålet om Astro i det hele tatt gir mening for oss som privatpersoner – selv om Amazon får roboten til å virke slik de markedsfører den.

Det amerikanske selskapet sier selv at de tror at alle hjem vil ha en rullende robot i løpet av 5–10 år. Der tror jeg imidlertid de bommer.

Astro som en del af familiehyggen i køkkenet

Astro som en del av familiehyggen på kjøkkenet.

© Amazon

På den ene side er Astro nærmest «det perfekte barn» av tidens mest avanserte teknologi.

På den annen side løser en robot med Astros evner utrolig få hverdagsproblemer som ikke allerede kan løses ved hjelp av smarttelefoner, småturer og høyttalere og skjermer tilkoblet internett.

En datamaskin som er så påtrengende at den må bo på gulvet hjemme, må være ekstremt velfungerende for ikke å være mer til bry enn til nytte. Det tviler jeg sterkt på at Astro vil være – også om fem eller ti år.

Samtidig har roboten privatlivsutfordringer som ikke kan neglisjeres.

Skal jeg legge hodet på blokken, så tror jeg ikke jeg eier en rullende robot i løpet av de neste 10 årene. Da må den i hvert fall lære å tømme oppvaskmaskinen og henge opp klær først.