Spatial.io
Virtual reality strand og kontor

Teknologigiganter: Snart lever vi inne i internett

Både Facebook og Microsoft tror «metavers» blir den neste teknologirevolusjonen. Med VR-briller kan vi bevege oss rundt, arbeide og drive med hobbyer inne i et nytt internett, spår teknologigigantene.

I løpet av fem år vil ikke folk lenger tenke sosialt medium når de hører navnet Facebook – i hvert fall ikke hvis det er opp til Mark Zuckerberg.

I stedet skal teknologigiganten gå over til å være et «metavers»-selskap. Ved hjelp av tilsynelatende vanlige briller med innebygd virtuell virkelighet-teknologi, vil mer av livet flytte over i metaverset, en ny og mer interaktiv versjon av internett.

Her kan du bevege deg rundt – eller rettere sagt: avataren din kan det – mellom ulike rom på nettet du kan se og interagere med, og flere store selskaper regner med at både fritid og arbeidsliv om ikke lenge flytter over i metaverset.

Nicolai Franck Tech-klumme
©

Ny spalte innvier deg i ukens største teknologinyheter

Spalten er skrevet av Nicolai Franck, som vet mye om teknologi, dingser, internett og digitale tjenester.

Han utgir nyhetsbrevet Techliv og er programleder for podkasten med samme navn.

Internett blir 3D

Metaverset er den nyeste satsingen for blant annet Facebook. Et slags internett+ som Mark Zuckerberg nylig har kalt «etterfølgeren til det mobile internettet» i et intervju.

Han beskriver konseptet slik:

Du kan tenke på metaverset som en legemliggjøring av internettet, der du i stedet for bare å se innholdet, befinner deg i det. Mark Zuckerberg

Med andre ord: Mens telefonen eller datamaskinen er i 2D, så er metaverset i 3D.

Mens du i den nåværende digitale verden bare ser på en skjerm utenfra, så går du inn i et metavers i sanntid.

Her kan ditt digitale jeg — avataren din — på et øyeblikk teleportere fra ett sted til et annet og dele 3D-rom med andre.

Zuckerberg nevner helt konkret mulighetene for å danse eller trene sammen med andre selv om du egentlig bare er hjemme hos deg selv, iført et par digitale briller.

Derfor bør du ta metaverset på alvor

Det høres utrolig ut, og det er vanskelig å forestille seg at det kommer snart – eller at mange av oss har lyst til å leve inne i det.

Uansett må vi ta det alvorlig. For det er ikke for moro skyld at ordet «metavers» ble nevnt hele tjue ganger i forbindelse med Facebooks siste regnskap.

Det er en megasatsing for Facebook, som nettopp har satt ned en egen metavers-gruppe, som skal arbeide med den tredimensjonale digitale framtiden.

Metavers krever digitale briller

Den nye 3D-versjonen av internett krever digitale briller før opplevelsen virkelig kan bli autentisk. Og briller er nettopp noe Facebook er langt framme med.

© Oculus

De selger allerede Virtual Reality-headsetet Oculus Quest 2, og snart lanserer Facebook et par digitale briller i samarbeid med Ray-Ban.

Begge deler er imidlertid bare en tidlig forgjenger for det Facebook (og flere andre teknologiselskaper) egentlig vil utvikle – nemlig briller som i størrelse og vekt minner om vanlige briller, men som teknologisk er så avanserte at de kan blande den fysiske og digitale verden.

Microsoft tror også på metavers

Ordet metavers stammer opprinnelig fra sciencefictionromanen Snow Crash fra 1992. Men det er først nylig at det har blitt tatt opp i teknologiindustrien som en felles betegnelse for det neste generasjonen internett.

Kort tid før Mark Zuckerberg kom på banen, hadde Microsofts direktør, Satya Nadella, nettopp snakket om metavers som en framtid Microsoft satser på — men med vekt på arbeidsplassen.

Også spillselskapet Epic, som blant annet står bak det populære spillet Fortnite, oppfatter seg selv som et metaversselskap.

Felles for selskapene er at de tror framtidens digitale 3D-internettverden både blir et sted vi arbeider og møtes sosialt.

Avatar inde i metaverse mødelokale

Skribentens avatar inne i en prototype på metavers fra spatial.io.

© Nicolai Franck / Spatial.io

Et annet kjennetegn ved metaverskonseptet er at avataren din vil kunne ferdes alle steder på nettet. Du trenger altså ikke opprette en ny når du beveger deg fra Facebook over til Microsoft eller Fortnite.

Facebook vil tjene penger på digitale klær

Hvis en ny type internett blir realisert, vil det samtidig oppstå en ny økonomi.

Facebook tjener i dag nesten alle milliardene sine på reklame. Men det er ikke det Mark Zuckerberg tror blir den største inntektskilden i et framtidig metaverse.

Facebook-stifteren tror derimot at digitale varer blir «veldig stort», og nevner blant annet digitale klær som du kjøper til avataren din, som et eksempel. Men det kan like gjerne være en digital Porsche.

For i metaverset er brukerne digitale representasjoner av seg selv. Og uansett om man går på jobb, på trening eller på fest i det digitale metaverset, vil mennesker vise hvem de er – akkurat som i den fysiske verden.

Blir det noe av?

Det store spørsmålet er naturligvis om metavers i det hele tatt blir noe av.

Framtiden blir sjelden slik vi forestiller oss, og det er slett ikke sikkert at verken Zuckerbergs eller Microsofts visjon for et 3D-internett blir til virkelighet.

Men jeg tror ikke det er mye tvil om at en tiltakende sammenblanding av den digitale og fysiske verden er overskriften for den neste digitale tidsalderen.

Det må imidlertid fortsatt et teknologisk gjennombrudd til før digitale briller blir gode og billige nok til at massene vil kjøpe dem — og lette og nette nok til at vi orker å ha dem på oss i mange timer.

Så se ting litt an før du selger huset for å flytte permanent inn i metaverset. Verken virtuell virkelighet, førerløse biler eller kunstig intelligens har helt blitt de store revolusjonene som mange av verdens «digitale prester» spådde.