Til slutt godkjenner du innloggingen med en pinkode eller et fingeravtrykk, og så er du inne på e-posten din, på Facebook eller på en annen nettjeneste – akkurat som i dag.
Selve innloggingen er antagelig kjent av internettbrukere som i dag bruker såkalt tofaktorgodkjenning. Her taster du inn et brukernavn og et passord, og så må du godkjenne innloggingen med en app eller en engangs-sms.
Med det nye nøkkelsystemet kan du hoppe over passorddelen, for den tar den framtidige hovednøkkel-appen seg av for deg.
Krever blåtannforbindelse
En annen viktig forskjell fra fofaktorgodkjenningen er at universalnøkkelen bruker en blåtannforbindelse for å forsikre seg om at du fysisk er i nærheten av den enheten du prøver å logge deg på.
Derfor krever universalnøkkelen at både datamaskinen og telefonen er utstyrt med blåtann, noe som har vært standard på alle datamaskiner og telefoner siden 2010.
Nøkkelen demmer også opp for såkalt nettfiske, der kriminelle lurer brukere til å gi fra seg innloggingsopplysninger.
Dessuten vil du heller ikke måtte tenke på at det faktisk er usikkert å bruke samme passord på tvers av nettjenestene dine.
FIDO-organisasjonen har i forbindelse med nyheten om universalnøkkelen også opplyst at nøkkelen er uavhengig av operativsystem.
Dermed kan du logge inn på Google-e-posten din med en Microsoft Windows-plattform ved hjelp av en universalnøkkel installert på en iPhone fra Apple.
Hva om jeg mister universalnøkkelen min?
Hvis du som universalnøkkelbruker mister telefonen din eller en annen enhet med nøkkelen til alle nettjenestene dine, kan du installere en ny universalnøkkel på en annen telefon eller datamaskin.
Igjen må du bruke passordet, og så er du i gang igjen.
I tilfelle du skulle miste telefonen, kan det derfor også være en god idé å ha en universalnøkkel installert som reserve på en ekstra telefon eller datamaskin hjemme.
Hvis andre får tilgang til passordet til nøkkel-appen, bør du unnlate å logge inn på nettjenestene dine, men i stedet bare endre passord. Det er litt som hvis du mister nøkkelen til inngangsdøren og deretter skifter ut låsene.
Lignende løsninger med én hovednøkkel til brukernes digitale liv har vært forsøkt lansert i flere år, idet ulike produsenter av utstyr og programvare uavhengig av hverandre har forsøkt seg med diverse passordhuskere.
Så langt har det imidlertid ikke lyktes å få til én standardisert løsning på tvers av telefoner og datamaskiner.
Med støtte fra tre av verdens største teknologiselskaper skulle den universelle løsningen med universalnøkkel nå gå på skinner – og antagelig være klare ved slutten av året eller i begynnelsen av 2023.