Hybrid Air Vehicles
Luftskib flyver over by

Soldrevne luftskip kan gjøre flyreisen klimavennlig – men har en viktig ulempe

Luftskip med solceller kan være framtidens klimavennlige og komfortable flytransport, påpeker forskere i en ny studie.

De ser kanskje ut som noe fra en science fiction-film eller et alternativt steampunk-univers.

Men forskere og forretningsfolk (som Google-stifteren Sergey Brin har allerede hoppet på de soldrevne luftskipene – i hvert fall ideen om dem.

Ny teknologi gjør nemlig det gamle luftfartøyet til en god kandidat for framtidens mer klimavennlige flytrafikk, uten fare for dødelige katastrofer som Hindenburg-brannen i 1937.

Solceller sikrer grønn og trygg flyreise

I en ny studie har tyske forskere sett på den moderne generasjonen av luftskip.

Konklusjonen er at de store luftfartøyene kan spare opptil 99 prosent av CO2-utslippene fra vanlige jetfly.

Luftskipene flyr på elektriske motorer som får strøm fra solceller på toppen av fartøyet. Luftskipet trenger bare strøm fra batteriene når det letter. Deretter er reisen helt CO2-nøytral.

Ifølge professor Christoph Pflaum fra FriedrichAlexander-universitetet (FAU) er de nye luftskipene mye tryggere enn tidligere generasjoner.

De fleste moderne luftskip holdes oppe av helium, som i motsetning til hydrogen ikke er brannfarlig. Samtidig brukes elektriske motorer i stedet for forbrenningsmotorer, noe som reduserer risikoen enda mer.

Professor Pflaum er en av forskerne som står bak den nye studien, og han mener solcellene på luftskipet er for «en gamechanger».

Flere selskaper utvikler nå prototyper av de nye luftskipene, og flertallet bruker ultratynne solceller som kan ligge som et bøyelig ytterlag rundt ballongen som sikrer luftskipets oppdrift.

Komfortabelt og klimavennlig, men saktegående

Luftskipene er bra for klimaet, men beveger seg ikke særlig raskt.

En tur over Atlanterhavet – fra London til New York – vil ifølge den nye studien ta to hele dager og én natt. Hjemreisen vil ta hele tre dager og to netter fordi vinden motarbeider det store luftfartøyet.

Med et moderne jetfly tar turen mellom de to storbyene omkring åtte timer.

I tillegg til den grønne klima-samvittigheten påpeker tilhengerne av luftskip at turen blir mer behagelig, som et cruise på himmelen for de 100–200 passasjerene.