Shutterstock / ivan_kislitsin

Slik blir du usynlig på nettet med fire enkle skritt

Hvis du vil ha et mer usynlig nærvær på nettet, uten nysgjerrige øyne og massiv datainnsamling, er det relativt enkelt å få til.

Den kanadiske skuespilleren Keanu Reeves er søkk vekk fra flere kinesiske strømmetjenester etter at han sammen med andre kjendiser nylig deltok på en årlig konsert til støtte for Tibet via video.

Opp mot 19 filmtitler med den 57 år gamle stjerneskuespilleren, inkludert Speed og The Matrix-trilogien, har forsvunnet fra videotjenester som Youku og Tencent med til sammen over 600 millioner brukere.

Siden den kinesiske staten og regionen Tibet historisk har et svært anstrengt forhold til hverandre på grunn av Tibets krav om å være et selvstendig land, anses fjerningen av filmtitlene av flere medier som en kontant kinesisk hevn for at Reeves deltok på konserten.

Søk på navnet til Keanu Reeves på kinesisk – «Jinu Liweisi» – gir i dag null treff og denne meldingen fra den kinesiske søkemotoren iQiyi: «Due to relevant laws, regulations and policies, some results are not shown.»

© Flickr / Nathan Congleton

Ifølge britiske PC Magazine har Reeves også blitt fjernet fra søkemotorer som Google og den lokale giganten Baidu, med 200 millioner daglige brukere.

Dermed henger skuespillerens nettidentitet i Kina – og markedsverdien hans – nå i en tynn silketråd.

Vil du være usynlig på nettet?

Det er kanskje litt kjedelig for Reeves at han har blitt persona non grata i Kina, men landets strenge sensur vekker kanskje den tanken at det er mulig å forsvinne fra internettets overflate – også helt frivillig.

Du vil kanskje at færre eller ingen opplysninger om fortiden din ligger og flyter på nettet, slik som pinlige ungdomsfotografier, dumme kommentarer eller til og med karriereskadende blogginnlegg.

Kanskje vil du bare bli kvitt nysgjerrige øyne, en idiotisk ekskjæreste eller annonsehaiene på sosiale medier og i søkemotorene, som høster så alle data om deg som de kan komme i nærheten av.

Hvis det er tilfellet, kan du i likhet med Reeves’ Matrix-rollefigur, Neo, ta den røde pillen og kvitte deg med overvåking eller en belastende fortid med fire enkle skritt.

1. Bli usynlig på sosiale medier

På flere store sosiale plattformer som Facebook og LinkedIn er det mulig å slette profilen sin eller bare sette den på pause hvis du vil slippe unna distraherende varsler og snokende besøk.

Pausefunksjonen gjør at du beholder bilder og oppdateringer, men andre kan ikke se deg.

Slett profilen eller sett den på pause

2. Forsvinn fra Googles søkeresultater

Med støtte i et EU-direktiv fra 2014 om «retten til å bli glemt» kan du kreve at resultater med ditt navn fjernes av Google så lenge resultatene ikke har offentlighetens interesse.

Det betyr strengt tatt at hvis du er en kjent offentlig person, kan det være vanskelig å forsvinne fra søkene.

Hvis du derimot bare er omtalt på en uheldig måte, finner uønskede Street View-bilder av huset ditt eller bare ikke vil vise i Google-søk, kan du søke om å bli glemt.

Klikk på disse lenkene for å starte søknaden om å få navnet ditt fjernet fra de to største søkemotorene, Google og Bing, som til sammen leverer 95 prosent av verdens søkeresultater.

Vær oppmerksom på de gamle bildene og blogginnleggene dine ikke blir borte. De blir bare ikke vist i søkemotorene.

Hvis du vil bli slettet fra et nettsted eller forum, kan du ta kontakt med redaktøren eller administratoren.

3. Press deg unna Googles forside

Etter anmodning om å bli fjernet fra søkeresultatene kan det fortsatt henge artikler med dårlig omtale fast på de første sidene i Google fordi de har offentlighetens interesse.

Treff på uheldig omtale av deg eller firmaet ditt kan du ved hjelp av SEO – en engelsk forkortelse for søkemotoroptimering – få presset ned på side åtte, der de færreste ser.

Dette krever imidlertid litt teknisk talent og forståelse for Googles søkemotor, som har over hundre mer eller mindre hemmelige parametere som kan justeres.

Et av de viktigste kriteriene for en god plassering i Google er at det er mange lenker til nettsiden. Det tolker søkemotoren som relevans, og derfor gir den nettsiden en prominent plassering i søkeresultatene.

For å få dårlig omtale i blogger og artikler til å forsvinne fra toppresultatene må du altså lage nye, fordelaktige innlegg om deg selv med hver sin URL, som du så lenker til på kryss og tvers.

Dermed kommer det nye, gode innholdet inn øverst, mens de gamle, uheldige tekstene forvises til sekundære sider i Google-resultatene.

Lev usynlig på nettet

Når du har slettet alle spor fra fortiden din på nettet, kan du leve videre på nettet nærmest anonymt så lenge du følger en rekke enkle råd og bruker andre tjenester enn du er vant til.

Bruk aldri det egentlige navnet ditt

Det sier seg nesten selv at hvis navn, e-postadresse og telefonnummer ikke er på nettet, så kan ingen søke opp de opplysningene.

Hvis du har problemer med å holde deg unna sosiale medier som Facebook, kan du lett opprette en profil under et alias.

Bruk andre søkemotorer

For å unngå Googles storstilte datainnhøsting kan du bruke søkemotorer som DuckDuckGo, SearX eller Metagear, som respekterer privatlivet ditt.

Du bør også velge inkognitomodus i nettleseren, slik at informasjonskapsler ikke lagres når du avslutter programmet.

Bruk VPN-tjenester

Du kan bruke virtuelle private nettverk, VPN-er, hvis du vil grave en kryptert tunnel vekk fra det lokale internettet.

En kryptert VPN-forbindelse anonymiserer ikke bare IP-adressen din, men også stedet, og det gjør deg mindre utsatt for å bli sporet og tilsendt målrettede annonser.

Få tak i et kontantkort

En telefon med et anonymt kontantkort gjør at du kan skille mellom navn og nummer.

Hvis du vil være anonym på mobilen, må du bruke et alias på iOS eller Android.

Bruk en passordadministrator

Bruker du samme passord til flere tjenester, kan det være vanskelig å fortsette å være anonym hvis du mister bare én innlogging.

Bruk i stedet unike passord til alle tjenestene dine, og hold orden på dem ved å bruke en passordadministrator, for eksempel Bitwarden, LastPass eller Zoho Vault.

4. Skjul adresse og telefonnummer

Nå skulle det verste være fikset, tenker du. Men nei, det er naturligvis fortsatt massevis av opplysninger som e-postadresser, telefonnummer og fysisk adresse som kan eksponere deg på nettet.

Derfor er det viktig at du søker på alle grunnleggende opplysninger om deg selv du kan komme på – ikke minst navn, adresse, telefonnummer og e-post.

Flere teleselskaper har avtaler med nettkataloger som fråtser i data om deg når du for eksempel kjøper en telefon eller registrerer nummeret ditt et sted.

Disse katalogene er forpliktet til å slette deg fra databasene sine hvis du retter henvendelse til dem skriftlig.

Det tar bare noen øyeblikk å sende krav om å få fjernet dataene dine fra disse nettstedene, og du bør med jevne mellomrom kontrollere om du har havnet der igjen.