I 2027 stevner en 200 meter lang ferge med 1800 passasjerer om bord ut fra Oslo med kurs mot København. Men det er ikke en tradisjonell ferge. I sitt indre skjuler den en banebrytende teknologi: Drivstoffet er hydrogen, og den slipper ikke ut noe eksos, bare vann.
Ferger har seilt på oljedrevne forbrenningsmotorer i mange tiår, men klimakrisen gjør at disse CO2-utspyende motorene snart kan bli pensjonert.
I stedet står en ny generasjon hydrogendrevne brenselceller klar til å overta arbeidet med å drive skipenes propeller.
Selskapet bak prosjektet heter Europa Seaways og består blant annet av rederiet DFDS, teknologibedriften ABB, designbedriften Knud E. Hansen og energiselskapet Ørsted. De vil sende verdens største hydrogenferge i skytteltrafikk mellom København og Oslo.
«Vi må forlate fossilt drivstoff og i stedet seile på drivstoff som er klimanøytralt», forklarer Jakob Steffensen, som er innovasjonssjef i DFDS.
Hydrogenteknologien skal etter planen revolusjonere skipsindustrien og sette kurs mot en klimavennlig framtid, men det er fortsatt noen skyer i horisonten, og teknologien er fortsatt ikke helt klar.
Hydrogen må først utvinnes
I dag drives skip først og fremst av ulike drivstoff som er basert på olje. Det fører til enorme utslipp av klimagasser. Nærmere bestemt stammer 2–3 prosent av drivhusgassene i verden fra skipsfarten, viser tall fra Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen.