Gir 5G raskere internett?
JA
5G er på papiret mye raskere enn 4G både når det gjelder båndbredde og responstid. Det er imidlertid ikke alltid brukerne får den fulle 5G-opplevelsen.
Under optimale forhold blir 5G minst ti ganger raskere enn 4G. Den største fartsøkningen kommer ved å bruke såkalte millimeterbølger, som har en mye høyere frekvens enn tidligere mobilsignaler.
Det er imidlertid ikke garantert at brukeren alltid får den fulle 5G-opplevelsen. For å nå et lynraskt signal i storbyer med mye bebyggelse må avstanden mellom mobil og 5G-mast være under 200 meter.
Det skyldes at de raskeste 5G-forbindelsene blir båret av bølger med kort bølgelengde, som lettere blokkeres av for eksempel trær og bygninger.
Etableringen av millioner av nye mobilmaster verden over skal løse problemet med den korte rekkevidden. Disse såkalte basestasjonene er så små at de kan henge rundt omkring på byens lyktestolper.
Siden den trådløse mobiltelefonen ble innført på 1980-tallet, har en ny generasjon sett dagens lys hvert tiår.
Fortsetter trenden, vil 6G komme i 2030. Forskerne spår at 6G vil være opp mot 8000 ganger raskere enn 5G, noe som vil gjøre det mulig å laste ned 40–50 filmer i sekundet.
KANSKJE
Bier oppfatter noen frekvenser av menneskeskapt elektromagnetisk stråling (EMR) fra for eksempel mobiltelefoner, men effektene er fortsatt underbelyst.
Forskning som er utført, tyder imidlertid ikke på at biene blir påvirket negativt av mobilstråling.
Til gjengjeld er det påvist at bier både lærer dårligere, flyr seg lettere vill og blir mer aggressive overfor andre bier hvis de utsettes for EMR med lav frekvens – for eksempel høyspentledninger.
Derfor er det også viktig å få mer kunnskap om hvorvidt strålingen fra 5G-nettverket kan skade honningbiene.
En analyse fra bielaboratoriet ved University of California i USA viser at 91 av klodens 107 viktigste avlinger er avhengige av bestøvning fra bier – noe som svarer til 85 %.
NEI
Elektromagnetiske felter måles i frekvens (hertz) i det elektromagnetiske spektrumet. Jo høyere frekvens, jo mer energi er det i strålingen, og desto kortere er bølgene.
Hvis dosen av strålinr er ekstremt høy, kan 5G og andre bølgelengder føre til varmeskader på kroppen.
Derfor har EU fastsatt en grense for hvor mye mobilstråling vi kan utsettes for – den såkalte SAR-grensen.
Men selv om 5G-nettverket sender ut bølger med mer energi enn tidligere, blir ikke SAR-grensen overskredet.
Nivået av elektromagnetisk stråling fra 5G-mastene er lavere enn fra 4G. De britiske telemyndighetene målte i 2020 strålingen fra 5G-mobilmaster i 16 ulike byer.
Den høyeste målingen nådde bare 1,5 prosent av den fastsatte SAR-grenseverdien.