Shutterstock
6G Mobilnetværk

Så utrolig blir 6G-nettverket

3D-apper med utrolige datahastigheter og økt personlig sikkerhet er blant det vi kan vente oss når 6G-nettet kommer.

Ikke før er 5G-nettet på plass, før teknologiselskapene går i gang med avløseren, som har det lite overraskende navnet 6G, og som vil forandre biler, byer og hele det digitale livet.

Selskaper som Nokia, Ericsson og Samsung er allerede i gang med å eksperimentere med 6G, med datahastigheter som slår dine villeste fantasier.

Hvorfor skal vi nøye oss med å laste ned en spillefilm på noen få sekunder med 5G når vi kan laste ned hundrevis av filmer samtidig med en svimlende – og fortsatt ganske teoretisk – hastighet på opp mot en terabit i sekundet?

Et nettverk med en sjette sans

Selv om 6G-nettet ikke er ventet å være tilgjengelig for forbrukere før i 2030, er det allerede i gang flere forsøk med å bygge robuste nettverk til ekstremt datasultne apper.

Den koreanske IT-giganten Samsung lanserte for to år siden sin plan for 6G, med høyoppløselige mobilhologrammer og dataoverføringer fra virtuelle verdener slik at du for eksempel kan handle i et 3D-supermarked inne i mobiltelefonen.

Sammenslutningen av to tradisjonsrike teknologiselskaper i selskapet Nokia Bell Labs har gått den andre veien med sin visjon.

For her er drømmen at 6G-nettet er en slags sjette sans der det registreres lokale data som trafikk og værvarsel i sanntid. Dermed blir nettverket et sanseapparat som advarer deg via bilens høyttalere hvis det er spøkelsesbilister på veien eller det trekker opp til lokalt uvær.

Ericsson har også planer om en slik nærmiljøsansing i nettverket, og her skal den få hjelp av kunstig intelligens som kan oppbevare og behandle data lokalt i for eksempel mobiltelefonen eller i det nettverket du henter data fra.

I samarbeid med MIT-forskere håper Ericsson at nye kunstig intelligens-brikker med lokal datahåndtering kan spare energi og styrke sikkerheten når dataene ikke må ta omveien om skyen.

6G finnes allerede i rommet

Land som USA, Japan, Korea, India og Finland har meldt seg på 6G-kappløpet etter at Kina i 2020 sendte 6G-satellitter i bane rundt jorden.

Også private aktører som kinesiske Huawei og koreanske LG har jobbet for å forbedre kommunikasjon med 6G-satellittene. 6G er ventet å bli standardisert i 2023 eller 2024.

De første 6G-enhetene blir bygd og prøvd ut allerede nå. Produsentene prøver blant annet ut nye apper som baserer seg på utrolige datahastigheter, trolig i på svært høye frekvenser, mellom 100 gigahertz og 10 teraherz, noe som gir færre forsinkelser i datastrømmen og dermed forbedrer brukeropplevelsen.

Selvkjørende biler vil ha fordel av raskere datastrømmer, og på samme måte er det ventet at antallet internettoppkoblede enheter som for eksempel intelligente pærer og sensorer i søppelbøtter vil stige fra 14 til 30 milliarder fram mot 2030.

Men før du får fingrene i en 6G-enhet, en gang i begynnelsen av neste tiår, er det mye som må på plass både når det gjelder sikkerhet, nettverksutbygging, masseproduksjon – og prislapper.