Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

APRILSNARR: Russiske hackere har lagt en time til sommertiden: Nå må du stille klokken tilbake igjen

Et hackerangrep i går natt har fått alle digitale klokker i Norge til å gå en time feil. De er nå en time foran den riktige sommertiden. Til syvende og sist kan konsekvensen bli at påskedagene blir flyttet.

Shutterstock

Selv om vi så vidt har rukket å gå over til sommertid, er det nå på tide å stille klokken tilbake igjen.

Alle digitale klokker i Norge har vist et feil klokkeslett det siste døgnet, siden hackere de i går natt ved en feil satte klokken to timer fram i stedet for en. Det innebærer at riktig klokke nå i praksis er en time foran.

Den digitale regnefeilen skyldes ifølge eksperter at hele Norden har blitt utsatt for et hackerangrep.

Den metodikken som er brukt her, ser ut som et profesjonelt hackerangrep på linje med det vi har sett russiske hackere har brukt under blant annet det amerikanske valget.
Rans Lirpa, instituttleder ved Institutt for avansert dataanalyse i Stavanger

Russiske hackere leker med tiden

Den digitale tiden er styrt fra et globalt nettverk av såkalte NTP-servere (Network Time Protocol). Serverne er koblet til mange av verdens mest presise atomur, og med mikrosekunds nøyaktighet holder de hele verden ajour med den koordinerte universaltiden (UTC).

Klokken på smarttelefonen henter løpende UTC-tid via mobilnettverket ved kontakt med NTP-servene, og datamaskiner og nettbrett sender med faste intervaller en forespørsel til NTP-nettverket for å korrigere klokkene sine.

Ifølge de foreløpige opplysningene om angrepet har russerne endret i protokollens kode, slik at serverne under reguleringen av sommertid ikke mottok input fra atomklokkene, men i stedet fra et helt vanlig armbåndsur.

Teleselskaper i det meste av landet arbeider nå på høytrykk for å implementere en oppdatering som skal stille klokker i alle digitale apparater tilbake til den riktige sommertiden.

Hackerangrep setter påskeferien i fare

Angrepet kan innebære at påskedagene i neste måned flytter seg ganske mye. Påskedag faller alltid på den den første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn.

Eksperter har en teori om at hackerne har flyttet tidsregningen vår gradvis over de siste to månedene. I år falt fullmånen på vårjevndøgn, og hvis vi allerede har vært en time foran den gang, er påsken lagt på feil dato.

Det innebærer at påskedag i år vil falle på 24. mars i stedet for 21. april, og landets arbeidsgivere må ta stilling til om medarbeiderne sine fortsatt skal ha fri på de relevante dagene i april.

Les også:

Matvarer

FEIL ELLER FAKTA: Er lettbrus sunnere?

4 minutter
Årstider

Sommertid koster penger og nattesøvn

3 minutter
Teknologi

Nasas overlydsfly letter neste år

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul