Roboter kan forbedre livet vårt

Roboter kan hjelpe samfunnet med ivareta de eldre og svake som har behov for psykisk og fysisk hjelp.

© Colourbox

Robotteknologien har lenge vekket en viss ærefrykt hos de fleste av oss – tanken på hva robotteknologien er og kan bli i stand til, skremmer og fascinerer på samme tid.

Selv om tanken på en robotfremtid kanskje virker skremmende, kan teknologien styrke både vitenskapen og velferden.

Roboter gjør tilværelsen bedre

Japan har lenge vært ledende når det gjelder robotteknologi, og landet har allerede eksperimentert med to forskjellige typer roboter – serviceroboter og robotpartnere.

Begge robottypene har vist seg å ha stor effekt når det gjelder å styrke de eldre og svakes livskvalitet.

Servicerobotene kan nemlig hjelpe med praktiske oppgaver som å lage mat og gjøre rent, mens robotpartnerne kan motvirke ensomhet ved å oppfylle sosiale behov i form av blant annet samtaler og omsorg.

Robotsel motvirker ensomhet

Her i Norden har vi allerede eksperimentert med det japanskproduserte robotkjæledyret Paro. Roboten ligner en sel og fungerer som et kjæledyr ved å ha samme tilknytningsmønster til mennesket som for eksempel en hund.

Forsøket har inntil videre vært en stor suksess på utvalgte pleiehjem, hvor livskvaliteten blant de eldre ble markant forbedret. Robotselen har nemlig spesielt vist seg å ha den samme gunstige effekten på demensrammede som et kjæledyr.

I fremtiden vil denne formen for robotkjæledyr være perfekt til dem som har behov for den sosiale tilknytningen, men som ikke er i stand til å ta vare på et levende kjæledyr.

© Paul Allais, flickr

Bygg din helt egen robot

Akkurat nå kan du få ditt helt eget robotsett som lar deg konstruere 14 forskjellige roboter, med Illustrert Vitenskap.

De 14 robotene er delt inn i to forskjellige nivåer – grunnleggende for nybegynnere og avansert for ekte konstruksjonseksperter.

Se noen av de 14 robottypene i videoen her.

Video