Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

scifi robot
Teknologi - Roboter

Robotene overtar verden

Menneskehjernen er nesten ubegripelig kompleks. Derfor har vi inntil videre ikke mye å frykte, selv ikke fra forskernes beste forslag til intelligente maskiner.

Fiksjon:

En av Star Treks mest populære figurer er roboten Data. Data er på tross av grønnaktig hud og merkelige øyne nesten identisk med et menneske. Han har bevissthet, er kompis med mannskapet om bord på Enterprise og har til og med et kjæledyr. Men Data har kunstig hjerne og er blottet for følelser.I andre filmer, for eksempel Terminator, blir maskinene til en trussel for menneskene som skapte dem. De ser oss som en hindring for videre utfoldelse og gjør sitt beste for å utrydde oss.

Fakta:

Forskerne kan ikke bygge noen kunstig hjerne som virker slik Data gjør. Vitenskapen er faktisk svært langt unna å kunne konstruere en robot med bevissthet og intelligens – eller bare en som oppfører seg som et menneske. Selskapet Boston Dynamics i USA har utviklet Atlas, en robot som kan forsere trapper og hoppe over grøfter ved selv å registrere hindrene foran seg. Men roboten er ennå en kløne – som garantert mangler ethvert ønske om å erobre verden.

Illustreret Videnskab vurderer: Langt ude

Les også:

Robotoperasjon
Roboter

Roboter overgår nå kirurgene

0 minutter
Shapeshifters
Roboter

Fremtidens roboter skifter form etter oppgaven

1 minutt
Roboter

Roboter kan forbedre livet vårt

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul