Robotene overtar verden

Menneskehjernen er nesten ubegripelig kompleks. Derfor har vi inntil videre ikke mye å frykte, selv ikke fra forskernes beste forslag til intelligente maskiner.

scifi robot

Fiksjon:

En av Star Treks mest populære figurer er roboten Data. Data er på tross av grønnaktig hud og merkelige øyne nesten identisk med et menneske. Han har bevissthet, er kompis med mannskapet om bord på Enterprise og har til og med et kjæledyr. Men Data har kunstig hjerne og er blottet for følelser.I andre filmer, for eksempel Terminator, blir maskinene til en trussel for menneskene som skapte dem. De ser oss som en hindring for videre utfoldelse og gjør sitt beste for å utrydde oss.

Fakta:

Forskerne kan ikke bygge noen kunstig hjerne som virker slik Data gjør. Vitenskapen er faktisk svært langt unna å kunne konstruere en robot med bevissthet og intelligens – eller bare en som oppfører seg som et menneske. Selskapet Boston Dynamics i USA har utviklet Atlas, en robot som kan forsere trapper og hoppe over grøfter ved selv å registrere hindrene foran seg. Men roboten er ennå en kløne – som garantert mangler ethvert ønske om å erobre verden.

Illustreret Videnskab vurderer: Langt ude