Carbon Robotics
Robot, ugress, laser

Robot zapper ugress med laser

Ny robot sporer selv opp ugress på åkeren og fjerner det uten bruk av gift. Våpnene mot de uønskede plantene er et avansert optisk system og en innebygd laser.

Bønder over hele jorden kjemper en evig kamp for å holde ugresset nede og produksjonen av matvarer oppe.

Ofte er plantegift bøndenes viktigste våpen, men det kan medføre miljøproblemer, så nå har det amerikanske firmaet Carbon Robotics tatt robotteknologi til hjelp.

Den nye «Autonomous Weeder» er en selvkjørende robottraktor som ved hjelp av tolv kameraer undersøker det arealet den kjører over, og skiller mellom de ulike plantene på åkeren.

Robotens kunstige intelligens vurderer om en plante er en matplante eller ugress, og hvis det er en uønsket plante, får den et skudd med de innebygde karbondioksidlaserne. Metoden medfører ikke brannfare, for planten skal ikke svis helt vekk, bare varmes opp slik at den visner.

robot, traktor, ugress, kveld

Ugressroboten kan operere døgnet rundt og bekjempe opptil 100 000 uønskede planter i timen.

© Carbon Robotics

Robot luker åkeren

Den autonome ugressroboten kan kjøre døgnet rundt uten menneskelig innblanding. Den kan drepe 100 000 ugressplanter i timen og rydde om lag 80 000 kvadratmeter per døgn.

Ifølge bedriften som står bak, kan roboten ikke bare redusere behovet for plantegift på åkrene; den kan også øke utbyttet.

Autonomous Weeder er noe mindre enn en vanlig traktor, og det betyr at bonden slipper de brede sporene i åkeren som en åkersprøyte etterlater seg.

Dessuten betyr fraværet av gift at matplantene på åkeren vokser bedre.

I økologisk landbruk gir Autonomous Weeder en særlig fordel fordi tradisjonell, mekanisk ugressfjerning er en veldig langsom arbeidsprosess.

Det har bønder i USA fått øynene opp for, så Carbon Robotics kan ikke holde tritt med etterspørselen etter roboten.

VIDEO: Se roboten i aksjon

Video: Carbon Robotics