Redningsrobot er blitt skikkelig sprek

Verdens mest spretne humanoide robot skal hjelpe til i katastrofeområder der det er for farlig for redningsfolk.

© Boston Dynamics

Redningsroboten Atlas var en sensasjon, selv om den var litt klønete, da bedriften Boston Dynamics presenterte den for første gang for fem år siden. I dag er den ikke til å kjenne igjen.

Atlas er en humanoid robot. Det innebærer at den er inspirert av menneskekroppen i utseende og måten den beveger seg på.

Utfordringen ved humanoide roboter er å etterligne menneskekroppens sanser og balanseevne. Den må kunne orientere seg i et rom, avstemme bevegelsene og flytte tyngdepunktet lynraskt hvis den skal bevege seg rundt i et område med hindre.

Nå kan Atlas mye mer enn dette.

Se Atlas klare en hel hinderbane her.

Roboten kan ikke bare gå, men også hoppe fra én plattform til en annen og til og med slå salto. Og kanskje viktigst: Hvis den faller, kan den komme seg opp igjen på egen hånd.

De store framskrittene har teknikerne oppnådd ved å forbedre de sensorene Atlas bruker til avstandsmåling og til å se ting.

Robotens koordinasjonsevne har også blitt markant bedre fordi kontrollsystemet som styrer
armer, bein og overkropp, nå fungerer slik at kroppen arbeider som en enhet. Samtidig har Atlas blitt sterkere, og den kan nå løfte elleve kilo.

Det er fortsatt ikke nok til å for eksempel bære et menneske ut av en brennende bygning, men roboten nærmer seg målet om å bli redningsarbeider.

###

Total forvandling på bare fem år

Atlas har halvert vekten og er ikke lenger bundet av ledninger.

  • Vekttap: Roboten har gått fra 150 til 75 kilo fordi en rekke deler er byttet ut med 3D-printede materialer. Samtidig har strømforsyningen blitt lettere og mer effektiv.
  • Bedre b**alanse:** Atlas er nå flinkere til å orientere seg og koordinere egne bevegelser fordi stereosyn, sensorer og det sentrale kontrollsystemet er forbedret.
  • Større frihet: Den første utgaven fikk strøm og kommandoer gjennom en kabel til en kontrollstasjon. Nå er Atlas trådløs og går på batteri.
  • Utseende: Tidligere var Atlas en prototype, og selskapet hadde ikke tenkt så mye på utseendet. Den nye Atlas er mer velproporsjonert og strømlinjeformet.