Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Boston Dynamics
Teknologi - Roboter

Redningsrobot er blitt skikkelig sprek

Verdens mest spretne humanoide robot skal hjelpe til i katastrofeområder der det er for farlig for redningsfolk.

Redningsroboten Atlas var en sensasjon, selv om den var litt klønete, da bedriften Boston Dynamics presenterte den for første gang for fem år siden. I dag er den ikke til å kjenne igjen.

Atlas er en humanoid robot. Det innebærer at den er inspirert av menneskekroppen i utseende og måten den beveger seg på.

Utfordringen ved humanoide roboter er å etterligne menneskekroppens sanser og balanseevne. Den må kunne orientere seg i et rom, avstemme bevegelsene og flytte tyngdepunktet lynraskt hvis den skal bevege seg rundt i et område med hindre.

Nå kan Atlas mye mer enn dette.

Se Atlas klare en hel hinderbane her.

Roboten kan ikke bare gå, men også hoppe fra én plattform til en annen og til og med slå salto. Og kanskje viktigst: Hvis den faller, kan den komme seg opp igjen på egen hånd.

De store framskrittene har teknikerne oppnådd ved å forbedre de sensorene Atlas bruker til avstandsmåling og til å se ting.

Robotens koordinasjonsevne har også blitt markant bedre fordi kontrollsystemet som styrer
armer, bein og overkropp, nå fungerer slik at kroppen arbeider som en enhet. Samtidig har Atlas blitt sterkere, og den kan nå løfte elleve kilo.

Det er fortsatt ikke nok til å for eksempel bære et menneske ut av en brennende bygning, men roboten nærmer seg målet om å bli redningsarbeider.

###

Total forvandling på bare fem år

Atlas har halvert vekten og er ikke lenger bundet av ledninger.

  • Vekttap: Roboten har gått fra 150 til 75 kilo fordi en rekke deler er byttet ut med 3D-printede materialer. Samtidig har strømforsyningen blitt lettere og mer effektiv.
  • Bedre b**alanse:** Atlas er nå flinkere til å orientere seg og koordinere egne bevegelser fordi stereosyn, sensorer og det sentrale kontrollsystemet er forbedret.
  • Større frihet: Den første utgaven fikk strøm og kommandoer gjennom en kabel til en kontrollstasjon. Nå er Atlas trådløs og går på batteri.
  • Utseende: Tidligere var Atlas en prototype, og selskapet hadde ikke tenkt så mye på utseendet. Den nye Atlas er mer velproporsjonert og strømlinjeformet.

Les også:

Hjernen

Ny forskning: Partneren din gir deg bedre søvn

4 minutter
Mars

Vi skriver Mars-historie: Nå letter en sverm av sonder

11 minutter
Hjernen

KJENN DIN KROPP: Slik påvirker kjærligheten hjernen

10 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul