Ny slangerobot skal redde menneskeliv

En ny type robot som henter inspirasjon fra planter og nerveceller, kan revolusjonere måten roboter beveger seg på. Forskerne håper at den i framtiden kan redde liv.

© E.W. Hawkes, L.H. Blumenschein, and J.D. Greer.

Redningsmannskap som leter etter folk i sammenraste bygninger, kan i framtiden stå med et nytt supervåpen som kan bety forskjellen på liv og død.

Våpenet er en myk og slangelignende robot som er utviklet av forskere ved Stanford University, og som setter en ny standard for måten roboter beveger seg på.

Inspirert av naturen

Roboten er inspirert av naturlige organismer som tilbakelegger avstander ved å vokse – som planter og sopp –, og den er laget av rørformet plast som er foldet inn i seg selv. Litt som en vrengt sokk.

Slik kan den hele tiden vrenge ut plast ved hjelp av lufttrykk og få tuppen til å vokse uten at resten beveger seg.

Dette bevegelsesmønsteret kan få avgjørende betydning i uframkommelige områder, for eksempel i ruiner etter jordskjelv.

Elsker du roboter? Bli med på operasjonssalen der maskiner utkonkurrerer verdens beste kirurger.

«Selv om robotkroppen er fanget mellom to murstykker, kan tuppen fortsette å bevege seg framover», sier Elliot Hawkes, som leder prosjektet.

Og det betyr at roboten kan brukes blant annet til å finne jordskjelvofre, levere drikkevann eller slukke branner i lukkede rom.

Overvinner hindringer

© E.W. Hawkes, L.H. Blumenschein, and J.D. Greer.

I prøvefasen har prototypen allerede vist hva den er verdt, ved å løfte en kasse på 100 kg, ta seg gjennom en åpning på bare 10 % av dens egen diameter og krype over spiker og fluepapir.

«Den store utfordringen er å avgrense hva den kan brukes til», sier Allison Okamura, som er forsker ved Stanford.