Shutterstock
Tænder tandrensning

Mikroroboter kan kanskje erstatte tannbørsten din

Har du problemer med å komme helt i dybden med tannpussen, kan en liten hær av nanoroboter vise seg å være den perfekte hjelperen til munnhygienen.

For svermen av munnroboter som er utviklet av forskere ved universitetet i Pennsylvania i USA, er lagd for å kunne skifte form og dermed komme inn i alle sprekker som en blanding av børste, tanntråd og ultraeffektiv tannkrem.

Forskerne har publisert resultatene sine på forskningsnettstedet ACS Publications. Her beskriver de hvordan nanorobotene i tester har oppdaget og fjernet sykdomsframkallende bakterier i både falske og ekte tenner slik at du i framtiden kan unngå unødvendige besøk hos tannlegen.

Magnetisk robotstyring

De munnvennlige nanorobotene er hovedsakelig bygd av jernoksid, noe som gjør det mulig å forme og styre dem magnetisk slik at de blir tilpasset nøyaktig til ditt unike tanngard.

For eksempel kan robotene formes til en børstelignende gjenstand som fjerner plakk og urenheter fra tannoverflaten slik at du unngår hull.

Robotene kan også omformes og styres til rensing mellom tennene og dermed forebygge blant annet tannkjøttbetennelse, på samme måte som tanntråd.

Samtidig virker de små robotenes nærkontakt med tenner og tannkjøtt som en katalysator som utløser mikrodoser av bakteriedrepende stoffer i munnen. Dette forebygger også uønskede tannkjøttsykdommer.

Truer 500 år gammel teknologi

Jernoksid har lenge blitt brukt til tannrensing fordi stoffene i kontakt med oksygen blant annet kan utløse en kjemisk reaksjon som brukes både til påvisning og fjerning av mikrofilm.

Biofilm i munnen kan merkes som et klebrig belegg på tennene og i ganen.

Ved hjelp av magnetfelter kan forskerne styre nanorobotene i alle retninger for å fjerne biofilm og utløse de antibakterielle stoffene. Dermed kan nanoroboter tilpasses all verdens tannsett og være en alvorlig trussel mot tannbørsteindustrien.

For bortsett fra at det dukket opp motoriserte utgaver for noen tiår siden, har det minst fem hundre år gamle konseptet med en munnbørste på en pinne ikke akkurat gjennomgått de aller største tekniske revolusjonene.

Mer forskning er nødvendig

Pennsylvania-forskerne hevder at neste skritt i forskningen er mer grundige sammenligninger med nåværende teknologi som i tillegg til elektriske tannbørster også omfatter ultralydbehandling til fjerning av tannstein.

I framtidige studier vil de også arbeide med å finjustere fjernstyringen av de formbare nanorobotene slik at de utøver akkurat det riktige trykket på tenner og tannkjøtt.

Dermed slipper du ikke bare å bruke hendene i tannstellet, men du kan også se fram til et sunnere tannsett med automatisk diagnostisering og behandling av munnsykdommer – hvis robotrensingen en dag kommer i masseproduksjon.