Restaurering av Notre-Dame avslører overraskende byggeteknikk

Etter den voldsomme brannen i 2019 har deler av den blottlagte konstruksjonen avslørt hva fortidens håndverkere gjorde for å bygge en kirke som har stått i århundrer.

Notre-Dame under restaurering.

Den katolske domkirken Notre-Dame i Paris under restaurering etter en omfattende brann i 2019.

© Shutterstock

Hele Frankrike og store deler av verden holdt pusten da flammene i 2019 angrep Notre-Dame i Paris.

Det som skulle ha vært en renovering, endte med en brann som på 15 timer blant annet ødela mesteparten av taket på den verdensberømte gotiske kirken.

Men fra asken og det omfattende renoveringsarbeidet som pågår for tiden, er det imidlertid et lite vitenskapelig lyspunkt.

På grunn av brannen har flere deler av konstruksjonen nemlig blitt blottlagt, noe som har gitt forskerne en unik mulighet for å undersøke fortidens byggemetoder på kloss hold uten å måtte ødelegge kirkens innvendige arkitektur.

Jern og stein

Da kirken ble bygget, i perioden 1163–1345, var det den høyeste bygningen i verden.

«Det var som Empire State Building rundt 1930 eller Burj Khalifa i Dubai – virkelig ekstraordinært for sin tid», sier Robert Bork, professor med gotisk arkitektur som spesialfelt ved University of Iowa til New Scientist.

Og en av hemmelighetene bak det imponerende bygget har nå vist seg å være bruken av en form for jernklemmer for å holde sammen steinene kirken består av.

«Siden store deler av konstruksjonen brant ned, kunne vi plutselig se disse klemmene», sier Maxime L'Héritier, professor i middelalderhistorie ved University of Paris, til New Scientist.

Jernklammer i Notre-Dame.

På bildene ser vi hvordan såkalte jernklemmer (på engelsk iron staples) har blitt banket ned i mange av steinene for å holde dem sammen og dermed styrke konstruksjonen.

© Maxime L’Héritier et al.

Klemmene, som målte omkring 50 centimeter og veide mellom to og fire kilo, fungerte ved at de ble banket inn i to steiner og dermed kunne holde dem sammen som en overdimensjonert stift.

Ifølge L'Héritier viser oppdagelsene at Notre-Dame er den første gotiske kirken der man har brukt denne formen for forsterkninger i konstruksjonen.

Han og resten av forskerne håper derfor på å kunne gjenbruke jernklemmene i forbindelse med restaureringen av Notre-Dame.

Kirken forventes å gjenåpne for offentligheten i løpet av 2024.