Public Domain
Renæssance maleri af død Kristus

Renessansemestrene brukte overraskende ingrediens til å beskytte maleriene sine

Hvorfor renessansemestrene blandet en dagligdags ingrediens i oljemalingen sin, har lenge forundret forskerne. Men nå kaster en studie lys over kjemien bak de udødelige mesterverkene.

For mer enn fem hundre år siden malte Leonardo da Vinci og de andre renessansemestrene kunstverkene som i dag pryder noen av de mest prominente museene i verden.

Og det er ikke bare på grunn av moderne teknologi mesterverkene har overlevd så lenge.

De gamle mestrene blandet nemlig en helt vanlig ingrediens, som du sikkert har i kjøleskapet akkurat nå, i malingen for å sikre maleriene mot tidens tann.

Flere studier har vist at renessansemalerne blandet egg i fargeskrinene sine, og forskerne har hatt problemer med å finne ut hvorfor.

Men nå viser en ny studie at eggene beskytter malingen mot påvirkning fra luften og lyset, noe som for eksempel gjør hvit maling mer gulaktig med alderen.

Samtidig gjør eggeplommer malingen mer tyktflytende og får tykke lag til å tørke mer ensartet slik at det ikke oppstår sprekker på overflaten.

Egg i maling går helt tilbake til de gamle egypterne

Før oljemalingen ble funnet opp, hadde malere siden de gamle egypterne brukt en eggbasert blanding til maleriene sine.

I renessansen får malerne øynene opp for at olje også kan binde fargepigmenter, og den nye malingen erstatter snart den såkalte eggtemperaen.

Maleri af kvinde med barn

Leonardo da Vincis «Madonna med nelliken» fra 1478. I ansiktet hennes er malingen ujevn fordi de øverste lagene har tørket raskere enn de som ligger under, men det kan litt eggeplomme i oljemalingen hjelpe til med, viser den nye studien. Da Vinci malte dette bildet ganske tidlig, sannsynligvis før han begynte å blande egg i malingen.

© Ranquet, O., Duce, C., Bramanti, E. et al/Public Domain

Likevel fortsatte store kunstnere som da Vinci, Sandro Botticelli og Lorenzo Lotto å blande eggeplomme i oljemalingen sin.

For å forstå hvorfor imiterte et team tyske forskere ved den tekniske høyskolen i Karlsruhe to av de gamle mestrenes blandinger. Den ene lagde de ved å blande eggeplomme i oljemaling.

Den andre eggblandingen lagde de ved å røre ut fargepigmenter i eggeplommen, tørke blandingen og så tilsette olje. Det er en teknikk som renessansekunstnerne kan ha brukt, ifølge noen av de sparsomme overleveringene som finnes.

Eggeplomme danner skjold rundt fargestoffene

I løpet av forskernes studier viste det seg at de eggholdige blandingene tar til seg mindre oksygen.

Oljen i oljemaling kan komme fra flere ulike kilder, men ofte – og særlig i renessansemaleriene – dreier det seg om linolje, som stammer fra linplantefrø.

Linoljen har høyt innhold av umettede fettsyrer. I denne mer flytende formen «mangler» fettmolekylene noen atomer.

Oljen reagerer med oksygenatomer i luften, og det endrer sakte fargene etter hvert som fettsyrene tar opp oksygenatomer og molekylene utvikler seg.

Egg inneholder mye antioksidanter. Proteinene beskytter mot oksygen ved å ta opp noen av oksygenatomene før de binder seg til fettsyrenes molekyler.

Og den effekten kunne forskerne se i studiene av malingen med eggeplomme i. På grunn av beskyttelsen mot oksygen hjalp egget den hvite malingen å holde seg hvit lenger.

Malingen brukte imidlertid også lengre tid på å tørke, og den ble mer tyktflytende.

Men også det utnyttet renessansemalerne. De påførte nemlig tykke lag av maling for å skape mer spill mellom fargene.

Forskerne fant også ut at de tykke lagene med eggtempera tørker mer ensartet, så det er mindre risiko for at Mona Lisa eller en av de andre modellene får uønskede rynker på de udødelige avbildningene.