Shutterstock

Vellykket rakettoppskyting skal bane vei for mennesker på Mars

Nasas oppskyting av den nye måneraketten er en del av et omfattende romprogram som skal sende mennesker til månen igjen – men på sikt også til Mars.

Den amerikanske romorganisasjonen Nasa har nylig skutt opp den nye måneraketten, som heter SLS (Space Launch System), med romkapselen Orion om bord. Formålet med oppdraget, som går under navnet Artemis 1, er at vi mennesker skal tilbake til månen etter femti års fravær.

Det er bare starten på Artemis-programmet, og denne gangen skal Orion-romkapselen gå i bane rundt månen og vende tilbake til jorden etter 25 dager i verdensrommet. Det er ingen astronauter i romkapselen, men derimot tre høyteknologiske dukker som skal analyseres etterpå.

Rumprogrammet Artemis 1.

Oppskytingen av måneraketten SLS (Space Launch System) har blitt utsatt flere ganger, men 16. november 2022 ble den mektige raketten sendt av sted fra Kennedy romfartssenter i Florida.

© Wikimedia Commons

Den ene dukken, som kalles Moonikin Campos, har blant annet på seg en vest som skal brukes til å samle inn data om radioaktivitet.

Hvis alt går etter planen, skal levende astronauter erstatte dukkene og sendes i bane rundt månen i 2024, mens de skal gå på månen i 2025.

Se oppskytingen av SLS-raketten her:

Video

Det var derfor jubel å spore ved Kennedy romfartssenter i Florida da raketten etter flere mislykkede forsøk endelig ble sendt av gårde mot verdensrommet tidlig onsdag morgen.

«Vi er en del av noe helt spesielt, og dette er det første skrittet på veien tilbake til månen – men også videre til Mars», sier Charlie Blackwell-Thompson, som er oppskytingssjef i Nasa.

Og jubelen trenger ikke stanse her.

Det viser seg nemlig at Orion-romkapselen koblet seg fra selve raketten helt som planlagt, og at kapselen nå har kurs mot månen.

Et kort oppdrag

Selv om 25 dager i en romkapsel ville være mer enn nok for de fleste, er det faktisk ikke så lang tid når det er snakk om en romferd.

Ifølge Nasa er det nemlig mulig å utnytte tiden så effektivt at alle observasjoner og forsøk kan gjøres innenfor tidsrammen.

«Selv om vi beskriver oppdraget som kort, så har vi sikret oss at det er nok tid til rådighet», sier Emily Nelson, ferdsleder i Nasa.

«Men det er som i Tetris: Alt må pusles sammen på så lite plass som mulig.»

Nå er raketten sendt av gårde, og om 25 dager lander romkapselen etter planen i Stillehavet utenfor San Diego på den amerikanske vestkysten.

Ikke første gang på månen

Det er meningen at romreisen skal gi Nasa verdifull erfaring til framtidige romreiser, og et av de viktigste målene med Artemis er en dag å sende mennesker til Mars.

Det blir imidlertid noen år til. Som tidligere nevnt vil man tidligst i 2025 forsøke å sende mennesker til månens overflate.

Forrige gang astronauter landet på månen, var i 1972. Før det hadde ti astronauter gått på månen i løpet av fem ulike måneferder.

Første gang var i 1969, da Neil Armstrong ble første menneske på månen.

Nasas romprogram Artemis er etterfølgeren til Apollo-romferdene. I gresk mytologi er Artemis månegudinnen og Apollos tvillingsøster.