Hvem bygde den første romraketten?

Jeg har hørt at dagens romraketter har sitt opphav i Nazi-Tyskland. Stemmer det?

Rocket_Germany

Det var 3. oktober 1942 at den tyske raketten Aggregat 4 steg mot himmelen. Det fortsatte den med til den hadde nådd en høyde på over 85 000 meter. Selv om raketten ikke kom helt ut i verdensrommet, markerte likevel oppskytingen starten på romalderen.

Aggregat 4 var den første virkelige rom-raketten og ble senere kjent som Nazi-Tysklands dødbringende og fryktede rakett med navnet V2.

Wernher von Braun hadde en drøm

Mannen bak raketten het Wernher von Braun. Han ble født i Tyskland i 1912 og begynte tidlig å interessere seg for raketter og muligheten for romfart. I begynnelsen av 1930-årene leste han fysikk og lagde raketter som nådde flere tusen meter opp i luften.

Wernher von Braun kunne bare leve ut sine rakettdrømmer som en del av Nazi-Tysklands militærmaskin, og utstyrt med et tonn sprengstoff i nesen ble V2 brukt til å bombe byer som befant seg flere hundre kilometer unna.

Måneraketten var basert på V2

Etter krigen fikk de allierte tak i den tyske teknologien, og Wernher von Braun gikk med på et samarbeid om videreutvikling av rakettene. Alle senere romraketter er basert på V2.

Wernher von Braun ledet også gruppen som utviklet de amerikanske Saturn-rakettene. Saturn V ble den største og kraftigste raketten som noen gang er bygd, og den gjorde det mulig å sende astronauter til Månen.