Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rocket_Germany
Teknologi - Raketter

Hvem bygde den første romraketten?

Jeg har hørt at dagens romraketter har sitt opphav i Nazi-Tyskland. Stemmer det?

Det var 3. oktober 1942 at den tyske raketten Aggregat 4 steg mot himmelen. Det fortsatte den med til den hadde nådd en høyde på over 85 000 meter. Selv om raketten ikke kom helt ut i verdensrommet, markerte likevel oppskytingen starten på romalderen.

Aggregat 4 var den første virkelige rom-raketten og ble senere kjent som Nazi-Tysklands dødbringende og fryktede rakett med navnet V2.

Wernher von Braun hadde en drøm

Mannen bak raketten het Wernher von Braun. Han ble født i Tyskland i 1912 og begynte tidlig å interessere seg for raketter og muligheten for romfart. I begynnelsen av 1930-årene leste han fysikk og lagde raketter som nådde flere tusen meter opp i luften.

Wernher von Braun kunne bare leve ut sine rakettdrømmer som en del av Nazi-Tysklands militærmaskin, og utstyrt med et tonn sprengstoff i nesen ble V2 brukt til å bombe byer som befant seg flere hundre kilometer unna.

Måneraketten var basert på V2

Etter krigen fikk de allierte tak i den tyske teknologien, og Wernher von Braun gikk med på et samarbeid om videreutvikling av rakettene. Alle senere romraketter er basert på V2.

Wernher von Braun ledet også gruppen som utviklet de amerikanske Saturn-rakettene. Saturn V ble den største og kraftigste raketten som noen gang er bygd, og den gjorde det mulig å sende astronauter til Månen.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul