Når ble gressklipperen funnet opp?

Når ble gressklipperen oppfunnet, og hvor fikk oppfinneren egentlig ideen til en gressklipper fra?

Lawn mower anno 1827

Gressklipperen ble funnet opp av briten Edwin Beard Budding i 1827 og patentert i 1830. Patentbeskrivelsen omtalte gressklipperen som ”en ny kombinasjon og bruk av maskineri til beskjæring og klipping av planteoverflater på plener, enger og sportsarenaer”.

Inspirasjon fra en tekstilfabrikk

Inspirasjonen til gressklipperen fikk Budding på en tekstilfabrikk der vevde ullstoffer ble trimmet med en klippemaskin med roterende kniver. Klippemaskinen fjernet utstående fibre slik at overflaten ble tett og homogen.

Samme prinsipp brukte Budding da han utviklet en sylinderklipper av støpejern med tre knivblader, som roterte rundt en horisontal aksling når gressklipperen ble skjøvet fremover.

Selve klippingen foregikk som med en saks mellom de roterende knivene og et fastmontert knivblad før gresset ble samlet opp i en beholder foran på maskinen.

Åtte manns arbeid innspart

Blant de første som tok Buddings gressklipper i bruk, var gartneren i den zoologiske hagen i Regent’s Park i London. Etter en testperiode på fire måneder erklærte gartneren at han var absolutt tilfreds med maskinen, som jobbet som seks til åtte mann med ljå.

Før gressklipperens tid

Før gressklipperen ble en realitet, måtte man slå plener med ljå eller sigd eller klippe gresset med sauesaks, noe som var et usedvanlig hardt og tidkrevende arbeid. Men i store hager ble gresset holdt nede av beitende, sauer, kuer eller andre klovdyr.