I samarbeid med flyprodusenten Boeing har Nasa konstruert flyet X-66A, som i midten av juni fikk spesialstatus som «eksperimentfly» av det amerikanske flyvåpenet, skriver Nasa i en pressemelding.
Det eksperimentelle flyet – med en X i navnet – skal teste ny teknologi som kan bli masseprodusert i framtiden.
Slank vinge gjør at flyet svever bedre
Det nye X-66A-flyet skal etter planen ta av for første gang i 2028.
Forsøksflyet vil være spekket med ny teknologi, som nye materialer i flyets konstruksjon, mer effektiv elektronikk og avanserte jetmotorer.
Men mest iøynefallende er en lang og slank vinge som støttes av et stag.
Konstruksjonen kalles Transonic Truss-Braced Wing, og den skal både redusere luftmotstanden mot vingen og gjøre det mulig for flyet å sveve bedre og dermed spare drivstoff.
Ifølge Nasa og Boeing gjør den nye teknologien det mulig for X-66A-flyet å redusere karbonavtrykket med nesten en tredjedel.
Og det er sammenlignet med de mest moderne flyene. Sammenlignet med et fly fra 2005, som mange flyselskaper fortsatt har i sin flåte, vil X-66A redusere utslippene med nesten to tredjedeler.
Milliardinvestering i grønn luftfart
Første skritt på NASAs og Boeings vei mot et grønnere luftrom er å bygge en testmodell.
Sammen har romfartsorganisasjonen og flygiganten investert litt over en milliard dollar i dette prosjektet. Boeing bidrar med 725 millioner dollar (rundt sju milliarder kroner), mens Nasa står for resten av budsjettet.
Testmodellen vil være basert på et MD-90-fly, som er et lite jetfly med én midtgang mellom passasjersetene.
Dimensjonene på de nye, slanke vingene er modellert etter fly av denne størrelsen, som også er en klassisk modell i flyselskapenes hangarer.
Passasjerfly av denne størrelsen står for omtrent halvparten av CO2-utslippene fra kommersiell flytrafikk.