NASA
Illustration af NASA X-66A fly

Nytt Nasa-fly skal gjøre flyreiser 30 prosent grønnere

Med en ny flykonstruksjon går Nasa og Boeing sammen om å se for seg en grønnere framtid for luftfarten. En spesiell vinge skal gjøre eksperimentflyet i stand til å spare drivstoff og redusere CO2-utslippene.

I løpet av de siste årene har passasjerflyet blitt et utskjelt transportmiddel fordi flyreiser slipper ut store mengder CO2 og bidrar til den globale oppvarmingen.

Kommersielle flyreiser står for rundt 2,5 prosent av verdens totale CO2-utslipp. Før koronaviruspandemien stengte store deler av bransjen, slapp flyene ut i underkant av en milliard tonn CO2 per år.

Men nå har ingeniører ved den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa lansert en ny type flyvinge som angivelig kan redusere CO2-utslippene med opptil 30 prosent.

I samarbeid med flyprodusenten Boeing har Nasa konstruert flyet X-66A, som i midten av juni fikk spesialstatus som «eksperimentfly» av det amerikanske flyvåpenet, skriver Nasa i en pressemelding.

Det eksperimentelle flyet – med en X i navnet – skal teste ny teknologi som kan bli masseprodusert i framtiden.

Slank vinge gjør at flyet svever bedre

Det nye X-66A-flyet skal etter planen ta av for første gang i 2028.

Forsøksflyet vil være spekket med ny teknologi, som nye materialer i flyets konstruksjon, mer effektiv elektronikk og avanserte jetmotorer.

Men mest iøynefallende er en lang og slank vinge som støttes av et stag.

Konstruksjonen kalles Transonic Truss-Braced Wing, og den skal både redusere luftmotstanden mot vingen og gjøre det mulig for flyet å sveve bedre og dermed spare drivstoff.

Boeing fly på blå himmel

En nyutviklet type vinge, som ligner på vingen til et seilfly, vil gjøre det mulig for det eksperimentelle flyet til Nasa og Boeing å sveve bedre og spare drivstoff.

© NASA

Ifølge Nasa og Boeing gjør den nye teknologien det mulig for X-66A-flyet å redusere karbonavtrykket med nesten en tredjedel.

Og det er sammenlignet med de mest moderne flyene. Sammenlignet med et fly fra 2005, som mange flyselskaper fortsatt har i sin flåte, vil X-66A redusere utslippene med nesten to tredjedeler.

Milliardinvestering i grønn luftfart

Første skritt på NASAs og Boeings vei mot et grønnere luftrom er å bygge en testmodell.

Sammen har romfartsorganisasjonen og flygiganten investert litt over en milliard dollar i dette prosjektet. Boeing bidrar med 725 millioner dollar (rundt sju milliarder kroner), mens Nasa står for resten av budsjettet.

Testmodellen vil være basert på et MD-90-fly, som er et lite jetfly med én midtgang mellom passasjersetene.

Dimensjonene på de nye, slanke vingene er modellert etter fly av denne størrelsen, som også er en klassisk modell i flyselskapenes hangarer.

Passasjerfly av denne størrelsen står for omtrent halvparten av CO2-utslippene fra kommersiell flytrafikk.