Nytt materiale gir verdens beste isolering

1400 graders varme gjennom en uke. Den belastning tålte et nytt isoleringsmateriale utviklet ved University of California. Materialet kan både tåle flere varmegrader og hurtigere temperaturendringer enn noe annet.

Forskere fra University of California i USA har utviklet et nytt superlett isoleringsmateriale som både tåler mer varme og raskere skift i temperatur enn noe annet kjent materiale.

Det nye materialet er en såkalt aerogel, som består av små luftlommer som er skilt av atomtynne vegger.

Aerogel er ikke noen helt ny oppfinnelse, men i den nye typen er isoleringsevnen økt kraftig. Hver av veggene mellom luftlommene består av to keramiske lag som virker på samme måte som de to lagene glass i en moderne vindusrute, og leder derfor mindre varme fra lomme til lomme.

Forskerne skapte den nye aerogelen ved å bygge videre på erfaringer med materialet grafen, som er todimensjonale strukturer av karbon­atomer, altså plater av karbon, som bare er et enkelt atom tykke. Disse grafenplatene kan settes sammen i en tredimensjonal struktur, men materialet tåler ikke høy varme.

Derfor utnyttet forskerne den tredimensjonale grafenstrukturen til å bygge et skjelett som de påførte det keramiske materialet. Deretter brente de vekk skjelettet. Det som var igjen, ble en keramisk aerogel.

Kan bli verdifull i romfarten

Forskerne testet materialet i 500 sykluser der temperaturen skiftet mellom minus 198 og pluss 900 grader. Aerogelen tålte også langvarig varmepåvirkning: I en hel uke var den utsatt for 1400 grader.

Det nye isolerende materialet kan særlig bli verdifullt i romfarten, der sonder og satellitter må beskyttes mot de temperaturskiftene som oppstår når en del av et romfartøy går fra å være i skyggen til å være utsatt for direkte sollys.