Courtesy of Zhengmao Lu
Nyt kølesystem fra MIT

Nytt kjølesystem virker helt uten elektrisitet

Ved hjelp av fordamping og stråling har forskere fra MIT klart å skape et nytt kjølesystem som bare trenger litt vann.

Etter hvert som temperaturene stiger verden over, blir behovet for strømsultne klimaanlegg bare større.

Men nå har forskere ved Massachusetts Institute of Technology funnet en innovativ løsning som kan forlenge holdbarheten på matvarer og kanskje supplere verdens mange kjølesystemer – helt uten bruk av elektrisitet.

Kan tredoble holdbarheten

Systemet bygger på tidligere studier og kombinerer såkalt strålingskjøling og fordampingskjøling i en liten plate som minner litt om en solcelle.

Platen kan senke temperaturen med opp mot 9,3 grader i forhold til temperaturene i omgivelsene og plasseres enten over eller ved siden av den tingen som skal kjøles ned – for eksempel en kasse med mat eller medisin.

Dermed kan systemet, ifølge forskerne, brukes til å oppbevare matvarer opp til førti prosent lenger under fuktige forhold og tredoble oppbevaringstiden i tørre omgivelser.

Forskerne mener også det kan brukes til å kjøle ned det vannet som brukes i klimaanlegg og dermed redusere behovet for elektrisitet.

Nyt kølesystem fra MIT

To utgaver av kjølesystemet ble testet på taket av MITs bygning. Til venstre ses en prototype på det nye systemet som blant annet kombinerer fordampingskjøling og strålingskjøling. Til høyre ses et system som bare bruker fordampingskjøling til sammenligning.

© Courtesy of Zhengmao Lu

Krever bare ett ekstra element

Systemet består av tre ulike lag som til sammen står for nedkjølingen etter hvert som vann og varme beveger seg gjennom systemet.

Det øverste laget er en såkalt aerogel, som er et svamplignende stoff som består av plast og luft. Geleen er varmeisolerende, men slipper både vanndamp og varmestråling gjennom.

Under aerogelen ligger et lag av hydrogel, som også er et svamplignende materiale der hulrommene er fylt av vann i stedet for luft. Når det flytende vannet varmes opp, fordamper det og stiger opp i det øverste laget.

Nederste lag består av et speillignende materiale som reflekterer sollys og sørger for at den infrarøde strålingen ikke varmer opp maten.

Ifølge forskerne krever systemet bare tilførsel av litt vann. Samtidig er de fleste av materialene, unntatt aerogelen, relativt billige og enkle å produsere.