© Boeing

Nytt fly skal slå alle fartsrekorder

Boeing har planer om å bygge et nytt hypersonisk fly, som skal være etterfølgeren til det legendariske Blackbird-jagerflyet.

7. juni 2018

Flyfabrikken Boeing har meldt seg på i kappløpet om å skape et jagerfly som kan fly med mer enn fem ganger lydens hastighet, altså mach 5. 

Det hypersoniske flyet blir dermed en konkurrent til SR-72, som er under utvikling hos firmaet Lockheed Martin.

Skal overgå ikonisk superfly

For de to flyfabrikkene er visjonen å skape en raskere etterfølger til den ikoniske Blackbird SR-71, som ble utviklet på 1950-tallet og var på vingene første gang i 1964. 

Blackbird var i drift fra 1966 til 1999 og hadde en toppfart på 3,2 ganger lydens hastighet.

Boeings nye fly har fortsatt ikke noe navn, men skal utvikles i to trinn. Første trinn er et enmotors testfly på størrelse med en F-16, altså om lag 15 meter langt, før den endelige utgaven på omkring 33 meter skal bygges. 

6200 km/t

– blir topphastigheten til det nye hypersoniske flyet. Flyet kan dermed sørge for en reise rundt jorda på bare 6,5 timer. 

Flyet skal i sin endelige form ha to typer motorer. En vanlig jetmotor skal bringe flyet opp omkring mach 3, som er den øvre grensen for denne typen motor. 

Deretter skal den andre typen, ramjet-motoren, bringe flyet opp i over mach 5. Ramjet-motoren utnytter farten til å komprimere lufta før drivstoffet antennes. 

Teknologien virker bare naår flyet har høy hastighet, så derfor er den vanlige motoren også nødvendig. Når flyet senker farten før landing, skrus ramjeten av og jetmotoren tar over igjen.

Flyene til Boeing og Lockheed Martin har først og fremst militære formål. De skal kunne løse oppgaver innen både rekognosering, overvåking og kamp. 

Følg den teknologiske utvikling

Teknikere bygger transistorer på størrelse med atomer, raketter lander oppreist på bakken, og kunstig intelligens har bedre dømmekraft enn mennesker.

Den teknologiske utviklingen har aldri gått så fort, og hver dag blir verden mer avansert og vanskelig å forstå. Med et abonnement på Illustrert Vitenskap får du både forklaringene og de fascinerende historiene bak våre dagers største ingeniørbedrifter.

Få 2 utgaver av Illustrert Vitenskap og en trådløs høyttaler for bare 79,- inkl. porto HER.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: