UCL
Third Thumb - UCL

Ny robottommelfinger påvirker hjernens oppfatning av hånden

For et team av forskere har funnet opp en robottommelfinger som gjør det mulig å utføre oppgaver med en hånd som før krevde to.

Nå er det ikke lenger en kritikk å ha ti tommeltotter.

For et team av forskere har funnet opp en robottommelfinger som gjør det mulig å utføre oppgaver med en hånd som før krevde to.

Robotfingeren er 3D-printet og plasseres ved siden av lillefingeren. Dermed har brukeren to tommelfingre på hver hånd, noe som gjør det mulig å for eksempel skrelle en banan med én hånd.

Video

Robottommelfingeren styres ved hjelp av trådløse sensorer plassert under stortærne. Hver sensor styrer en bestemt bevegelse i hånden. Ved å legge press på sensorene er det derfor mulig å styre robotfingeren.

Den 3D-printede tommelfingeren er imidlertid ikke bare en smart gadget. Den er også med på å gi viktig kunnskap om hvordan menneskets hjerne kan tilpasse seg.

Forskningen har vist at hjernen etter bare fem dagers trening tilpasser seg, slik at forsøkspersonene føler at robottommelfingeren er en del av kroppen.

En uke etter forsøket hadde endringene imidlertid avtatt betraktelig. Det indikerer at robottommelfingerens virkning på hjernen neppe er langvarig. Dette har imidlertid ikke forskerne fått bekreftet.