Ny oppfinnelse skal gjøre noe med velkjente problemer med elbilbatterier

Elbilbatterier yter mindre og slites mer i minusgrader og hetebølger. Men nå har forskerne et forslag til en enkel løsning på problemet.

De fleste biler står parkert utendørs, der de utsettes for skiftende temperaturer.

© Shutterstock

Hvis du vil at elbilen din skal gå så langt som mulig på én lading, bør batteritemperaturen være 21,5 grader. Elbiler liker verken minusgrader eller hetebølger, siden det har en uheldig innvirkning på batteriet.

Litium-ion-batterier er avhengige av en kjemisk reaksjon for å lagre og frigjøre strøm, men når temperaturen synker til ett- og tosifrede minusgrader eller passerer 25 varmegrader, går prosessen langsommere, noe som reduserer batteriets rekkevidde, ladetid og levetid.

En studie av de 20 mest solgte elbilene i Norge viser at minusgrader i gjennomsnitt reduserer rekkevidden med 18,5 prosent sammenlignet med rekkevidden under gunstige forhold.

For å løse dette problemet har forskere ved Jiaotong-universitetet i Shanghai utviklet en varmekappe for å sikre optimal batteriytelse og levetid.

«Varmekappen er som klær for biler som holder dem kjølige om sommeren og varme om vinteren», sier Kehang Cui, førsteamanuensis i varmeteknikk og hovedforfatter av studien.

Avkjøles på samme måte som jorden

Da forskerne testet kappen på elbiler som sto parkert ute i ulike temperaturer, viste resultatene at den kan kjøle ned elbilen med 8 grader på varme dager og varme den opp med 6,8 grader på kalde dager.

Kappen fungerer ved å sende overskuddsvarmen ut i universet i form av varmestråling. Planeten vår kjøles ned på samme måte.

I tester har temperaturen i elbiler blitt betydelig redusert i varmt vær.

© Huaxu Qiao / Shanghai Jiao Tong University

Det ytre laget av kappen er laget av tynne silikafibre og reflekterer sollyset bort fra bilen. Det ytre laget absorberer også varme fra omgivelsene og avgir denne energien som infrarødt lys, noe som senker temperaturen under kappen.

Det indre laget er av aluminium og holder bilen varm ved å fange opp noe av varmen under dekket, på samme måte som en dyne eller et teppe.

De kinesiske forskerne er ambisiøse og ønsker å fortsette produktutviklingen slik at varmekappen kan brukes på parkeringsplasser så snart som mulig.

Det er fortsatt usikkert når den vil være tilgjengelig på markedet, og hvor mye den vil koste når den er klar.