Ny mystikk om nedskutt luftballong

Eksperter påpeker at ballongens evne til å skifte retning er avgjørende i diskusjonen om nedskytingen.

Da et amerikansk kampfly lørdag 4. februar 2023 skjøt ned en kinesisk luftballong utenfor kysten av delstaten Sør-Carolina, var det helt etter boken, ifølge amerikanske myndigheter.

Nedskytingen skjedde med president Joe Bidens godkjenning etter at ballongen fløy over en rekke militære anlegg i store deler av Nord-Amerika – angivelig for å samle inn uskyldige data.

Den kontante reaksjonen fra amerikanerne har imidlertid ført til kraftig kritikk fra kinesisk side. Kineserne hevder nemlig at det var snakk om en værballong som skulle samle inn data i sivil regi, og ikke en såkalt «spionballong».

Ord mot ord

Mens ordkrigen raser mellom de to stormaktene, har amerikanerne angivelig funnet beviser for at det ikke var snakk om et sivilt fartøy.

«Vi vet at den skulle brukes til overvåking, at den var kinesisk, og at den hadde evne til å manøvrere», sier brigadegeneral i det amerikanske flyvåpenet Patrick Ryder i en pressemelding fra Pentagon.

Og nettopp evnen til å manøvrere tyder på at det ikke var en helt vanlig luftballong, forteller en ekspert på området.

«Jeg kjenner bare til ballonger som beveger seg opp og ned. De fleste kan ikke manøvrere i det hele tatt, de lar seg bare føre med vinden», sier professor John Villasenor, som forsker på elektronikk ved California-universitetet i USA, til Scientific American.

Luftferd i skarp kontrast

Det er imidlertid ikke bare når det gjelder manøvreringsdyktighet at «spionballongen» skiller seg fra vanlige værballonger.

Ifølge The Weather Channel befinner nemlig værballonger seg sjelden i luften i mer enn et par timer om gangen, noe som står i kontrast til spionballongen, som var i luften i flere dager.

I tillegg er den nedskutte ballongen mye større enn typiske værballonger, forteller TV-kanalen.

Til tross for beskyldningene om overvåking står kinesiske myndigheter fortsatt på at det egentlig var snakk om en værballong.

På grunn av de diplomatiske gnisningene avlyste den amerikanske utenriksministeren Antony Blinken et planlagt besøk til Kina sist helg.