NFT-teknologien er supertrendy akkurat nå – men hva er det egentlig?

Forstå hypen og utfordringene med NFT-teknologien, som kan forandre din digitale tilværelse for alltid.

NFT-teknologien, særlig handel med digitale kunstverker, har de siste månedene fått kraftig vind i seilene med flere millionhandler. Salgsrekorden ble satt i desember.

Rekordsalget kom da den digitale kunstneren PAKs NFT-billedserie «The Merge» ble solgt for 600 millioner kroner, noe som er tre ganger prisen på Vincent van Goghs fysiske solsikkemaleri.

Mange teknologiobservatører ser NFT som en av vår tids viktigste teknologier siden penger, kunst og andre verdier i stigende grad blir digitale. Andre avviser all viraken om NFT som internettsvada.

Her er fem viktige punkter om NFT, så kan du gjøre deg opp din egen mening:

Hva er NFT?

NFT står for Non-Fungible Token, ikke-utbyttbart merke, en unik digital fil der data ikke kan endres – i stil med PDF-dokumenter.

I praksis er NFT unike, digitale gjenstander som for eksempel en tegning, et fotografi eller noe helt annet som er lastet opp på nettet, og som du kan bevise eierskap til med et sertifikat og deretter styre hvordan den digitale filen kan deles og oppleves.

Det er litt som å være den heldige eieren av Mona Lisa og bestemme hvem som kan kjøpe billett for å se smilet hennes.

Du kan kopiere eller strømme et NFT-verk for egen fornøyelse, men å handle med kopien vil være det samme som å forsøke å selge et fotografi av madonnaen fra kunstmuseet Louvre som den ekte varen.

For NFT handler framfor alt om eierskap til et «unikt digitalt aktivum», som man vil si i finanskretser.

En av de helt spesielle tingene ved NFT-eierskapet er at data om din NFT, i likhet med kryptovalutaer som bitcoin, blir lagret på en blokkjede der tusenvis av datamaskiner lagrer opplysningene. Dermed kan du alltid bevise eierskapet ditt til en NFT.

I motsetning til en bitcoin, som ikke skiller seg fra andre bitcoins, finnes det bare én original NFT – selv om de ofte produseres i serier med små variasjoner i hvert verk som har sitt eget eierbevis.

Beeples kunstverk «Everydays: The First 5,000 Days» er satt sammen av 5000 digitale bilder og ble i 2021 solgt på en auksjon for 620 millioner kroner som det nest dyreste NFT-kunstverket noen gang.

© Christie's

Hva handler NFT-hypen om?

De første NFT-ene kom i 2014, og i dag er det hovedsakelig den kunstverdenen som produserer NFT-verker som av mange betraktes som investeringsobjekter.

NFT-verker er bundet til kryptovalutaer, særlig Ethereum, og i likhet med kryptovalutaene er det mulighet for raske investeringsgevinster siden verdien på en NFT kan gå til værs – eller til bunns – på rekordtid.

For eksempel ble det svært politiske videoverket, «Crossroads», av den digitale stjernekunstneren Beeple, i fjor solgt via kunsthandleren Nifty Gateway for nesten 59 millioner kroner. Fire måneder tidligere var verket kjøpt for om lag sju millioner kroner.

Slike historier har bidratt til at NFT-handlene siden sensommeren 2021, ifølge statistikknettstedet Statista, har hatt om lag en halv million månedlige unike kjøpere og selgere, noe som er en stigning på tusen prosent.

I 2021 omsatte bare grafiske NFT-er som videoklipp, fotografier og tegninger ifølge analysefirmaet DappRadar for 220 milliarder kroner, noe som er på størrelse med omsetningen til Netflix i 190 land.

Hvordan brukes NFT?

I tillegg til investering er sosiale fellesskap en av mange andre NFT-bruksmuligheter.

Billedserien Bored Ape Yacht Club har for eksempel vist seg å være populær blant kjendiser. De uinteresserte apene til sjøs er utviklet av et dataprogram i en serie på 10 000 bilder der noen apebilder er høyere i hierarkiet og mer verdt enn andre.

Rapperen Eminem betalte i begynnelsen av januar fire millioner kroner for sin EminApe, mens Justin Bieber brukte elleve millioner kroner på sitt apebilde i slutten av januar.

«Bored Ape #9055» var allerede døpt «EminApe» før rapperen Eminem skaffet seg den. Gullkjedet og kapsen er en fast del av Eminems uttrykk, og ved årsskiftet 2021/2022 kjøpte da også Marshall Mathers 3., som er Eminems egentlige navn, «EminApe» for 123,45 Ethereum (ETH) – noe som tilsvarer rundt fire millioner kroner.

I høst ble ape nummer 2087 i serien den dyreste til nå, med en prislapp på 20 millioner kroner.

Hvert av apebildene tjener også som medlemskort for båtforeningen, der den til nå eneste medlemsfordelen er adgang til en kollektiv graffititavle.

I noen tilfeller blir en NFT også brukt som fysisk adgangsbillett til spesielle konserter, mens flere NFT-handelsplattformer tilbyr eierskap i andeler slik at du kan eie én prosent av et dyrt kunstverk og tjene én prosent ved et salg.

I dataspill kan man kjøpe NFT-våpen og -verktøy på vei mot målet og naturligvis selge dem igjen senere.

I flere spill kan du betale for å spille, og du kan tjene NFT-er underveis ved å samle opp diamanter og andre dingser som senere kan omsettes i mer spilletid eller virkelige penger.

Justin Bieber er nå også en del av Bored Ape Yacht Club med dette verket (nummer 3001), som han i januar 2022 skaffet seg for 500 Ethereum (ETH), noe som svarer til elleve og en halv million kroner.

© OpenSea

Hvordan møter jeg NFT i min hverdag?

I tillegg til dataspill er framtidens 3D-internett utropt som det store NFT-gjennombruddet.

Akkurat nå jobber teknologigigantene knallhardt for å bygge det såkalte metaverset, der vi med VR-teknologi skal suges inn i den virtuelle verdenen som innbyggere i stedet for å være brukere foran en skjerm.

Særlig Facebook investerer med navnebyttet sitt til Meta milliarder av dollar for å virkeliggjøre reisen fra sosialt medium til en virtuell verden.

Selskapets grunnlegger Mark Zuckerberg har tidligere anslått at transformasjonen vil skje i løpet av fem år.

Da skal nettnærværet vårt ta form av avatarer som kan bevege seg rundt i vakre omgivelser, jobbe på det digitaliserte kontoret med avatarkollegene og hygge seg sammen med venner og familie med et slag virtuell cricket på en pikselgrønn gressplen.

NFT kommer inn i bildet når vi – i teknologigigantenes visjon – bruker mer tid i den virtuelle verden. For det sier seg selv at avatarene våre må ta seg ut og ha de beste hjelpemidlene – som dataspillenes våpen og verktøy.

Produsentene slikker seg derfor om munnen ved tanken på at moten og det menneskelige behovet for å skille seg ut som individer følger med inn i 3D-internettet, der du så kan kjøpe dine nye, flotte sko for andre gang – nå som NFT-objekt.

Nyan Cat-videoen ble første gang lastet opp på YouTube i 2011. Den ble i 2021 solgt som NFt for om lag 6 millioner kroner.

Hvor trygt er NFT?

Virker det litt for sprøtt?

Da kan du tenke over hvordan du en gang for lenge siden meldte deg på et sosialt medium for å «være sammen med» venner og familie.

Du kan kanskje også vurdere hvor lang tid du bruker på å velge profilbildet ditt, oppdatere statusen din og generelt ta deg godt ut på nettet.

Tenk om du dessuten kan tjene penger på det.

Ut over dette kan NFT kanskje også være med på løse sikkerhetsutfordringer i forbindelse med for eksempel idenitetstyveri siden teknologien med sin unike natur og informasjon om eierskap lagret kryptografisk på blokkjeden er umulig å kopiere.

Det krever bare at NFT-eierne og handelsplattformene ikke selv blir hacket, slik at kriminelle kan tiltvinge seg eierskap over en NFT slik vi tidligere har sett med stjålne kryptovalutaer.

Så du bør ikke spekulere i NFT uten først å sette deg grundig inn saken. For markedene er ustabile, og mulighetene er store akkurat nå – også for kriminelle.