Shutterstock

Når fant man egentlig opp tannbørsten?

Redskaper for tannrens har vært kjent i årtusener

De første tannrenseredskapene stammer fra 3500 f.Kr. da folk i Babylon og Egypt fant ut at de ville gnikke på tennene med en fuktig og lodden trepinne.

Rundt 1600 f.Kr. fant kineserne opp tyggepinner skåret av aromatiske tresorter, som ga både rene tenner og frisk pust. Og omtrent midt på 1500-tallet e.Kr. gikk kineserne et skritt videre og festet stiv bust fra nakken til grisen på et skaft av bambus eller ben. Oppfinnelsen nådde Europa, der grove tannbørster med runde hoder ble omtalt i Frankrike i 1560. Men i stedet for grisebust foretrakk europeerne enten litt mykere hestetagl eller rett og slett fjær.

På 1700-tallet ble vakkert bearbeidede tannbørster av sølv og ibenholt vanlig blant velstående borgere, og den første masseproduserte tannbørsten ble fremstilt av engelske William Addis omkring 1780.

Skaftet ble skåret ut av ben, og børsten besto av svinehår som ble stukket gjennom små forborede hull og deretter limt fast. I 1938 ble den første tannbørsten med nylonbust introdusert på markedet.