Sju kameraer følger ballen
Et VM-mål skal aldri mer bli feilaktig godkjent eller annullert. Kameraer høyt oppe under tribunetaket vil alltid ha perfekt utsikt og treffe den riktige avgjørelsen.
1. Dommeren må ty til målinjeteknologi
Et godt timet angrep ender med at ballen dundrer i tverrliggeren og ned mot mållinjen. Alle ser på dommeren og linjedommerne. Var ballen inne eller ikke?
2. Kameraer overvåker ballens bevegelser
Sju høyhastighetskameraer, som tar opp tusenvis av bilder per sekund, har nøye sporet ballens bevegelse i sekstenmeteren og sender data videre til en datamaskin.
3.Bevis fra to kameraer er nok
Systemet kan avgjøre om ballen er inne så lenge to av de i alt sju kameraene har «sett» ballen. Selv om bare en liten del av ballen er synlig, kan systemet beregne hvor den er.
4. Dommeren tar sin beslutning
Bare et sekund etter at ballen slo ned på mållinjen, blir dommeren varslet. Klokken hans vibrerer, og ordet «GOAL» blinker på en liten skjerm.
###
Videoovervåking hjelper dommeren
Systemet «video assistant referee» (VAR) gir dommeren et ekstra sett øyne for å vurdere avgjørende hendelser. VAR har møtt kritikk for å være med på å drepe spillets naturlige framdrift med avbrudd.
Derfor skal teknologien bare brukes ved viktige hendelser i kampen, som for eksempel straffespark, mål og røde kort.
Dommeren kan ta ta sine egne beslutninger, og de kan bare oppheves hvis VAR helt tydelig viser at han har dømt feil.
###
Dimmeren ser ikke bråk
Det hvite laget tar et frispark litt utenfor sekstenmeterfeltet. Dommerens oppmerksomhet er rettet mot midten av feltet, og han ser ikke brytekampen ytterst til høyre.
VAR registrerer straffespark
I et videorom oppdager to assistenter episoden. De sender beskjed til dommeren, som på en skjerm tydelig kan se at den hvite spilleren blir felt. Straffespark!
###
Spillernes helse overvåkes ned til minste detalj
Pulsmåler, akselerometer og gyroskop er blant de teknologiene som inngår i EPTS (electronic performance and tracking system).
Systemet overvåker helsetilstanden og prestasjonene til hver enkelt spiller, og består av en liten digital modul i spillerdrakten.
Modulen kommuniserer via radiomottagere rundt banen som registrerer spillernes bevegelser.
EPTS-modulen kan også måle for eksempel kroppstemperatur og hjerterytme.
Hvis en spillers puls er høy over lengre tid, eller hvis han svetter ekstra mye, kan det tyde det på at han snart er utmattet.
Data sendes videre til en datamaskin som trener og lege kan bruke til å vurdere om spilleren bør byttes ut.