Shutterstock
Mobil i dele

Hvor mye gull er det i en mobiltelefon?

Hvor mange ulike metaller inneholder en smarttelefon? Og kan de gjenbrukes?

Mobiltelefonen i lommen din er en gullgruve av metaller og andre verdifulle grunnstoffer.

Hvis du tar den fra hverandre, møter du først aluminium i det ytre skallet og indium og terbium i skjermen. I høyttaleren finner du det svært magnetiske neodym og i kameraet metallet lantan.

Batteriet et fullt av litium, kobolt og nikkel, mens telefonens elektriske forbindelser skjuler kobber, gull, sølv og wolfram. Inne i databrikkene finnes det blant annet silisium og det sjeldne hafnium.

Smarttelefonen din inneholder om lag 0,03 gram gull.

Og det er bare et lite utvalg. En gjennomsnittlig smarttelefon inneholder omkring seksti ulike metaller, halvmetaller og såkalte overgangsmetaller.

Edelmetaller som gull, sølv, platina og palladium brukes i relativt små mengder – for eksempel inneholder en smarttelefon vanligvis omkring 0,03 gram gull. Men sammen med verdien på en rekke andre metaller som telefonen inneholder mer av, gir det bedre og bedre mening å gjenbruke utrangerte mobiltelefoner.

Bunke af mobiler

Mangel på metaller vil gjøre det nødvendig å gjenvinne utrangerte mobiltelefoner.

© Shutterstock

Ikke minst litium og kobolt kan bli mangelvare. Hvis vi fortsetter med å bruke de to metallene i det tempoet vi gjør nå, vil ikke produksjonen i gruvene i Sør-Amerika og Afrika kunne holde følge i år 2030.

Derfor jobber forskere med å forbedre metodene for å utvinne metallene fra telefoner og andre bærbare enheter. Problemet er at det i dag krever mye energi og giftige kjemiske prosesser å isolere metallene.