Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Cell phone
Teknologi - Mobil

Hvor er meldingen når mobiltelefonen er slått av?

Når man sender en sms til en mobil som er slått av, blir den først mottatt når telefonen slås på igjen. Hvor i all verden befinner sms-en seg imens?

En sms blir ikke sendt direkte til mottageren. Fra avsenderens mobiltelefon blir meldingen sendt til en dataserver hos teleselskapet. Der blir den lagret, som regel bare i ganske kort tid, mens teleselskapet sporer opp mottagerens mobiltelefon.

Deretter blir den sendt fra serveren til mottageren. I de aller fleste tilfellene går sms-en igjennom ved første forsøk, men har mottageren slått av telefonen, blir det automatisk og etter noen minutter gjort et nytt forsøk.

Første sms ble sendt i 1992

Prosedyrene varierer fra ett selskap til et annet, men vanligvis blir en sms i første omgang sendt videre etter noen minutter. Mislykkes man nok en gang med å levere den, prøver serveren med cirka en times mellomrom. Er det fremdeles umulig å få avlevert meldingen, senkes frekvensen slik at sms-en for eksempel bare blir forsøkt sendt videre hver 11. time.

Etter noen døgns forgjeves forsøk på å levere, blir sms-en slettet.

Sms står for ”short message service” og er et system som norske ingeniører utviklet for cirka 20 år siden. Den første sms-en ble sendt i 1992, og da hadde ingen fantasi til å forestille seg hvor populære de små tekst-meldingene en dag ville bli.

Sms-er er lavt prioritert, så hvis det er stor trafikk på nettet, kan man iblant oppleve at en sms først mottas etter flere minutter og til og med timer.

Les også:

Mobil

Verdens mest stinkende frukt kan lade opp mobiltelefonen din

3 minutter
Mobil

Hvor nøyaktig kan man spore en mobiltelefon?

0 minutter
det gør din telefon
Mobil

Enorm studie: Hver fjerde unge er mobil-avhengig

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul