Photo by ROBIN WORRALL on Unsplash
det gør din telefon

Dette gjør telefonen med deg

Du har den sannsynligvis på deg hele tiden, og du kikker på den et hav av ganger i løpet av dagen. Men det vil også påvirke deg. Smarttelefonen har en effekt på kroppen din.

Smarttelefonen har blitt en fast del av livene våre – på godt og vondt. Her er en oversikt over hva telefonen gjør med deg og kroppen din.

1. Telefonen gjør deg avhengig

© Shutterstock

Det kan være vanskelig å unnvære telefonen, for hjernen utløser små skudd av signalstoffet dopamin når vi for eksempel spiller spill eller får varsler på app-symbolene. Det kan sammenlignes med det som skjer i hjernen når du inntar nikotin eller kokain.

Det er blant annet dopamin som gjør oss avhengige av kokain og gambling – og telefonen.

2. Øynene dine blir dårligere

© Shutterstock

Forskere mener at det er en direkte link mellom økningen i nærsynthet i verden og bruken av smarttelefoner.

På 1970-tallet var en fjerdedel av amerikanerne nærsynte, mens tallet er ca. 50 % i dag. Og i noen steder i Asia er 90 % i dag nærsynte.

Nærsynthet øker for øvrig risikoen for andre øyesykdommer som grønn stær og problemer med netthinnen.

3. Gjør deg avslappet

Hjernen sender ut ulike hjernebølger ved ulike frekvenser. Alfabølger (8-12 Hz) i hjernen assosieres ofte med avslapning – når du føler at du ikke tenker på noe spesielt, for eksempel under meditasjon. Gammabølger (36-42 Hz) forbindes derimot med bevisst oppmerksomhet, som du bl.a. bruker når du skal regne.

Og studier har vist at når du snakker i telefonen, styrkes alfabølgene. Og telefonen er dermed med på å få hjernen til å slappe av.

4. Blått lys har en mørk side

© Shutterstock

Smarttelefoner kan ødelegge nattesøvnen.

Det blå lyset fra skjermen er den store synderen. Det kan ha betydning for hvor lenge vi befinner oss i dyp søvn, og det kan ha direkte innflytelse på sykdommer som diabetes, kreft og fedme. Derfor har Apple lansert et rødlig nattlys på sine telefoner.

For hvis du ser på blått lys før du skal sovne, produserer kroppen mindre av hormonet melatonin, som styrer døgnrytmen. Melatoninproduksjonen øker nemlig i mørke, og det gjør deg søvnig.

Forskere fra Harvard anbefaler derfor at du legger vekk telefonen to til tre timer før du skal sove.