Sammensmeltningen av internett og virkelighet blir for alvor mulig når det mobile nettverket 5G går på luften. For eksempel kan det projiseres grafikk opp i synsfeltet via spesielle briller.

© Tim Robberts / Getty images

5G gjør hele verden trådløs

I 2020 vil forskerne være klare med den neste generasjonen av mobilt nettverk: 5G. Det blir mange ganger raskere og åpner opp døren for alt fra hologrammer til fjernberøring.

For tiden surfer mobiltelefonene våre rundt på den fjerde generasjonen av mobile nettverk, men i 2020 forventes 5G å gå på luften. Her er de nye mulighetene:

5G overtar virkeligheten

Personen til venstre er et hologram, og med 5G blir «holoportering» for alvor brukbart.

© Microsoft

Den største nyvinningen for 5G vil bli bruken av augmented reality, der grafiske elementer projiseres inn i brukerens synsfelt av et sett briller, slik at det ser ut som de inngår i de fysiske omgivelsene.

5G blir mer enn 30 ganger raskere enn 4G, med en gjennomsnittlig hastighet på ti gigabit i sekundet.

Dermed kan tung grafikk som for eksempel et hologram uten problemer strømmes til brillene mens brukeren er på farten.

5G klipper for alvor kabelen til tv-en

© All Over

Med 5G-hastighet vil alt TV-innhold uten problemer kunne leveres trådløst over nettet – uten de feilene og bruddene du er vant til i dag.

Dermed vil seere av for eksempel en fotballkamp selv kunne velge kameravinkel hjemme i stuen i sanntid eller finstudere reprise via mobilen på selve stadion.

Internett blir fingerferdig

Det følbare internett innebærer at en robotarm uten forsinkelse kan følge tegnestrekene dine.

© Huawei

Forsinkelsen på 5G-nettverket blir bokstavelig talt umerkelig. Responstiden vil høyst være et millisekund.

Det er omtrent samme tid som nervesignalene bruker på å reise fra fingeren til hjernen, og dermed vil det være mulig å skape en fornemmelse av å berøre ting over nettet.

Det åpner mange nye muligheter, som for eksempel fjernkirurgi, der kirurgen kan foreta presise manøvrer på en pasient som ligger på operasjonsbordet et helt annet sted i verden.

Teknologien «haptisk tilbakemelding», som gir muligheter for å motta sanseinntrykk tilbake, blir også mye mer anvendelig med det lynraske nettverket.