5G gjør hele verden trådløs

I 2020 vil forskerne være klare med den neste generasjonen av mobilt nettverk: 5G. Det blir mange ganger raskere og åpner opp døren for alt fra hologrammer til fjernberøring.

Sammensmeltningen av internett og virkelighet blir for alvor mulig når det mobile nettverket 5G går på luften. For eksempel kan det projiseres grafikk opp i synsfeltet via spesielle briller.

© Tim Robberts / Getty images

For tiden surfer mobiltelefonene våre rundt på den fjerde generasjonen av mobile nettverk, men i 2020 forventes 5G å gå på luften. Her er de nye mulighetene:

5G overtar virkeligheten

Personen til venstre er et hologram, og med 5G blir «holoportering» for alvor brukbart.

© Microsoft

Den største nyvinningen for 5G vil bli bruken av augmented reality, der grafiske elementer projiseres inn i brukerens synsfelt av et sett briller, slik at det ser ut som de inngår i de fysiske omgivelsene.

5G blir mer enn 30 ganger raskere enn 4G, med en gjennomsnittlig hastighet på ti gigabit i sekundet.

Dermed kan tung grafikk som for eksempel et hologram uten problemer strømmes til brillene mens brukeren er på farten.

5G klipper for alvor kabelen til tv-en

© All Over

Med 5G-hastighet vil alt TV-innhold uten problemer kunne leveres trådløst over nettet – uten de feilene og bruddene du er vant til i dag.

Dermed vil seere av for eksempel en fotballkamp selv kunne velge kameravinkel hjemme i stuen i sanntid eller finstudere reprise via mobilen på selve stadion.

Internett blir fingerferdig

Det følbare internett innebærer at en robotarm uten forsinkelse kan følge tegnestrekene dine.

© Huawei

Forsinkelsen på 5G-nettverket blir bokstavelig talt umerkelig. Responstiden vil høyst være et millisekund.

Det er omtrent samme tid som nervesignalene bruker på å reise fra fingeren til hjernen, og dermed vil det være mulig å skape en fornemmelse av å berøre ting over nettet.

Det åpner mange nye muligheter, som for eksempel fjernkirurgi, der kirurgen kan foreta presise manøvrer på en pasient som ligger på operasjonsbordet et helt annet sted i verden.

Teknologien «haptisk tilbakemelding», som gir muligheter for å motta sanseinntrykk tilbake, blir også mye mer anvendelig med det lynraske nettverket.