Arkeologer står overfor et vanskelig dilemma når de finner skjulte rom i forhistoriske byggverk: Skal de bryte gjennom muren, eller er risikoen for å ødelegge noe for stor?
Det var for eksempel tilfellet da egyptiske arkeologer brukte en myondetektor til å finne et skjult rom i Kheopspyramiden.
Myoner er små partikler som oppstår når atmosfæren blir truffet av stråling fra verdensrommet. Steinmateriale stopper flere myoner enn luft gjør, og det utnyttet forskerne til å skanne pyramiden.
Skanningen avslørte at det må skjule seg ett eller flere uutforskede hulrom i egypternes gamle konstruksjon.
Ørliten robot
Franske robotingeniører fra instituttene Inria og CNRS vil nå gjøre selve utforskningen lettere. De holder på å utvikle en fjernstyrt robot som kan undersøke hulrommet uten å etterlate seg andre spor enn et hull på 3,8 centimeter i diameter.
Roboten skyves gjennom hullet og blåser opp miniluftskipet sitt. Båret av helium svever roboten deretter rundt i hulrommet og undersøker det ved hjelp av sensorer, lykter og kameraer. Roboten og utstyret kan ikke veie mer enn 50 gram, har ingeniørene beregnet.
Den svevende roboten kan takle mange slags hindringer, blant annet trapper, ramper og løse steiner.
Den kan filme de historiske levningene fra mange vinkler, og støter den inn i noe, virker heliumballongen som en støtdemper som skåner både roboten og de forhistoriske omgivelsene.