SHUTTERSTOCK & INRIA/CNRS

Miniluftskip skal finne pyramidenes skjulte skatter

Selv om det har gått 4000 år, har vi fortsatt ikke løst alle pyramidenes gåter. En liten svevende robot skal oppklare om pyramidenes skjulte kamre gjemmer på skatter.

Arkeologer står overfor et vanskelig dilemma når de finner skjulte rom i forhistoriske byggverk: Skal de bryte gjennom muren, eller er risikoen for å ødelegge noe for stor?

Det var for eksempel tilfellet da egyptiske arkeologer brukte en myondetektor til å finne et skjult rom i Kheopspyramiden.

Myoner er små partikler som oppstår når atmosfæren blir truffet av stråling fra verdensrommet. Steinmateriale stopper flere myoner enn luft gjør, og det utnyttet forskerne til å skanne pyramiden.

Skanningen avslørte at det må skjule seg ett eller flere uutforskede hulrom i egypternes gamle konstruksjon.

Ørliten robot

Franske robotingeniører fra instituttene Inria og CNRS vil nå gjøre selve utforskningen lettere. De holder på å utvikle en fjernstyrt robot som kan undersøke hulrommet uten å etterlate seg andre spor enn et hull på 3,8 centimeter i diameter.

Roboten skyves gjennom hullet og blåser opp miniluftskipet sitt. Båret av helium svever roboten deretter rundt i hulrommet og undersøker det ved hjelp av sensorer, lykter og kameraer. Roboten og utstyret kan ikke veie mer enn 50 gram, har ingeniørene beregnet.

Den svevende roboten kan takle mange slags hindringer, blant annet trapper, ramper og løse steiner.

Den kan filme de historiske levningene fra mange vinkler, og støter den inn i noe, virker heliumballongen som en støtdemper som skåner både roboten og de forhistoriske omgivelsene.

Heliumballong får robot til å sveve

Med kameraer, sporingsutstyr og en ballong undersøker arkeologer pyramidene innenfra.

1. Robot føres inn

I framtiden kan arkeologer nøye seg med å bore et hull på 3,8 centimeter i diameter i veggen til en pyramide. Her fører de inn et rør der de har plassert en sammenfoldet robot som inneholder
kameraer, lys og en oppblåsbar ballong.

2. Blåser seg opp

I pyramidens indre åpner røret seg slik at roboten kommer til syne og kan blåse opp heliumballongen på 80 centimeter i diameter. Ballongen skal enten fylles via en liten slange
eller fra en beholder som roboten har med seg.

3. Undersøker hele rommet

Roboten lyser opp rommet og filmer det fra alle vinkler. Den skal selv unngå å fly inn i hindre, men GPS virker ikke i et lukket rom. Derfor arbeider teknikerne med optiske sensorer som fungerer i veldig svak belysning.

4. Lander og klapper seg sammen

Roboten slipper ut gass av ballongen og folder seg sammen, slik at den passer i røret igjen. Roboten styres av en operatør, men den må også kunne finne veien tilbake via optiske sensorer og sporingsutstyr.