Shutterstock/Rawpixel
Makro, foto, sommerfugl

Mikronautens sjekkliste

Det menneskelige øyet kan bare se ned til 0,1 millimeter – diameteren av et hårstrå. Alt under dette er usynlig for oss. I denne utgaven av Nerdens sjekkliste går vi på oppdagelsesferd i det skjulte mikrokosmos. Du kan slå deg løs med et mikroskop eller kjøpe tilbehør til mobilen som åpner for en fantastisk skjult verden.

Klikk mikroskopet på mobilen din

Vi har jo alltid med oss en skjerm – hvorfor ikke bruke den? Et svært populært mikroskop som kan klipses på mobilen, er Apexel 100x Microscope. Det bare 17,5 gram tunge mikroskopet kan ta bilder 3,6 til 5 millimeter fra motivet. Ifølge produsenten kan det brukes med 98 prosent av alle mobiler.

Apexel Optic, mikroskoplinse
© Apexel Optic

Kompromissløst objektiv holder motivet i ro

Ingen makrokameraer er bedre enn objektivet sitt. I den øverste ligaen finner vi Canons EF 100mm f/2.8L IS USM, som i år etter år kåres til markedets beste. Har du et kamerahus og en bankkonto som passer, får du et slitesterkt objektiv med en avansert stabilisator som gir skarpe fotografier selv om du knipser uten fotostativ.

Canon RF 100
© Canon & Sebastian Relster

Tre hobbymikroskop på nært hold

© Carson

Til nybegynneren …

En kandidat til et billig begynnermikroskop er Carson Microbrite, som har innbygd LED-lys, og som lett kan tas med i vesken eller i lommen. Lommeteleskopet kan forstørre opptil 60 ganger slik at du kan se for eksempel mineraler og insekter på kloss hold. Man bør ikke skjelve for mye på hånden, men det fokuserer overraskende godt til den prisen.

© Levenhuk

Til den begeistrede …

I området 40 til 400 ganger forstørrelse begynner enkeltceller og blodplater å tre fram. Et godt valg for å zoome inn i dette intervallet er det robuste Levenhuk 400M-mikroskopet. Det byr blant annet på fin- og grovfokusering samt justerbar lysstyrke og har et oppladbart batteri slik at du kan ha det med i felten.

© Bresser

Til den virkelig nærtagende …

Med Bresser Researcher Trino Mikroskop (40x-1000x) kan du i teorien zoome opptil 1000 ganger. Som regel er om lag 600 ganger grensen med mindre emnet er skåret i veldig tynne skiver. Over 400 ganger kan du se pollen, bakterier og til og med cellevegger og cellekjerner. Teleskopet kan kobles til et digitalkamera.

Kom tett på med mobilkameraet ditt

Moment har lenge produsert kvalitetsobjektiver til mobilen, og med Macro 10x Lens er du godt forberedt til din neste mikrosafari. Du kan fotografere få centimeter fra motivet ditt, og den tilhørende diffuseren sørger for å spre lyset jevnt. Vær oppmerksom på at objektivet krever et Moment-mobildeksel.

Moment Macro Lens
© Moment

App sørger for at mobilen tenker smått

Nyere mobiltelefoner som for eksempel iPhone 13 og 14 Pro og Samsungs toppmodeller har innebygd makrokamera. De har makroinnstillinger og objektiv i ultravidvinkel som kan brukes til å komme helt tett på for eksempel blomster eller insekter. Men til alle som har eldre mobiler, er det hjelp å få i fotoapper. For Android-brukerne er HD Zoom Camera en god kandidat, mens Iphone-brukerne med fordel kan laste ned Camera+. Disse appene hjelper deg med å velge de riktige innstillingene.

© Camera+