Shutterstock
Sterke chilier

Verdens sterkeste chili – og 4 andre kruttsterke chilier

Carolina Reaper setter ikke bare fyr på munnen din. I verste fall kan verdens sterkeste chili også gi innsnevringer i arterier og til og med hjerneslag. Få listen over verdens fem sterkeste chilier – og to nye kandidater som kanskje kan innta førsteplassen.

Verdens sterkeste chili

Carolina Reaper er verdens sterkeste chili, og det har den vært siden 2013.

På den såkalte Scoville-skalaen, den offisielle skalaen for chili-styrke, har Carolina Reaper en verdi på mellom 1,4 millioner til 2,2 millioner SHU.

Til sammenligning har en jalapeno en verdi på mellom 2500 og 8000 SHU.

Wilbur Scoville

Portrett av Wilbur Scoville.

© Henrietta Benedictis Health Sciences Library, Massachusetts College of Pharmacy and Health Sciences

Scoville-skalaen

De fem sterkeste chiliene i verden

De sterkeste chiliene i verden gir kroppen din et sjokk og fører vanligvis til reaksjoner som oppkast, brennende eller følelsesløs munn, tårer og rennende nese.

De sterkeste chiliene i verden er:

 1. Carolina Reaper (1,4-2,2 millioner SHU)
 2. Komodo Dragon Chili (1,4-2,2 millioner SHU)
 3. Trinidad Moruga Scorpion (1,2-2 millioner SHU)
 4. 7 Pot Douglah (923 889-1,85 millioner SHU)
 5. Dorset Naga (1-1,59 millioner SHU).

Les mer om verdens sterkeste chilier i denne artikkelen.

Carolina Reaper

Verdens sterkeste chili – Carolina Reaper

Carolina Reaper kan gjenkjennes på den skorpion-lignende halen helt nederst på frukten.

© P.Podkowa
 • Verdi på Scoville-skalaen: 1,4 til 2,2 millioner SHU.
 • Utviklet: Carolina Reaperen ble utviklet av bonden Ed Currie da han krysset en naga-chili med en rød habanero. Chilien så dagens lys i South Carolina i USA, der chilien også har sitt navn fra.

Carolina Reaper er verdens sterkeste chili, og selv om en liten bit skulle føles som en munnfull lava, smaker chilien først og fremst søtt og har nærmest en fruktaktig smak. Det gjør chilien velegnet til sauser og gryteretter – men i veldig små mengder.

Mannen bak verdens sterkeste chili er den amerikanske bonden Ed Currie, som ved en tilfeldighet utviklet den sterke chilien da han prøvde å lage chili til medisinsk bruk.

Da Currie oppdaget styrken i chilien, tok han kontakt med Cliff Calloway, professor i kjemi ved Winthrop University i South Carolina. Sammen med Calloways studenter testet de chiliens styrke i Scoville Units (SHU) og kom fram til at den måtte være verdens sterkeste chili.

I 2013 kronet Guiness World Records Carolina Reaper som verden sterkeste chili.

Carolina Reaper kan gi hjerneslag

Når man spiser noen av verdens sterkeste chilier, har det en voldsom påvirkning på kroppen.

Man vil for eksempel oppleve:

 • Brennende eller følelsesløs fornemmelse i munn og svelg
 • Oppkast
 • Tåreflod
 • Økt spyttproduksjon
 • Rennende nese.

Spiser man en Carolina Reaper-chili, kan konsekvensene imidlertid være av mer alvorlig karakter, siden den sterke chilien kan gi innsnevringer av arterier og til og med hjerneslag.

Det opplevde en 15 år gammel gutt på egen kropp etter at han spiste en Carolina Reaper-chili i forbindelse med et veddemål og to dager etter måtte legges inn på akuttavdelingen på sykehuset.

Komodo Dragon

Komodo Dragon-chili

Komodo Dragon er, i motsetning til mange andre chilier på denne listen, ofte tilgjengelig i flere supermarkeder.

© Bigar
 • Verdi på Scoville-skalaen: 1,4-2,2 millioner SHU.
 • Utviklet: Chilien ble utviklet i Bedfordshire i England. Det er område som allerede har vært kjent for utviklingen av veldig sterke chilier.

Komodo Dragon-chilien er nesten like sterk som Carolina Reaper, med en verdi på mellom 1 400 000 og 2 200 000 SHU på Scoville-skalaen.

Komodo Dragon ble introdusert i 2015 av den britiske bonden Salvatore Genovese. Han har, akkurat som Ed Currie, opphavsmannen til Carolina Reaper, arbeidet lenge med å produsere noen av de sterkeste chiliene i verden.

Komodo Dragon er veldig fruktaktig i smaken, og ved første bit kan man få inntrykket av at det er en normal chili. Varmen og styrken setter imidlertid inn like etterpå.

Mens Carolina Reaper må kjøpes i spesialbutikker, kan Komodo Dragon kjøpes i et supermarked. I England er den sterke chilien nemlig tilgjengelig i den store supermarkedkjeden Tesco.

Trinidad Moruga Scorpion

Overskåret Moruga Scorpion-chili

Chilien er i gjennomsnitt 400 ganger sterkere enn en jalapeno, og derfor brukes chilien også ofte i mange sterke sauser.

© Hankwang
 • Verdi på Scoville-skalaen: 1,2-2 millioner SHU.
 • Utviklet: Chilien ble utviklet av bonden Wahid Ogeer i Trinidad og Tobago, og derfor trives Trinidad Scorpion-chilien også best i varmt klima.

Trinidad Moruga Scorpion har tidligere vært verdens sterkeste chili, med en verdi på mellom 1 200 000 og 2 000 000 SHU på Scoville-skalaen.

Tittelen holdt imidlertid ikke lenge. Bare et år etter overtok Carolina Reaper-chilien tittelen som verdens sterkeste chili.

Som med de fleste veldig sterke chilier påvirker ikke Trinidad Moruga Scorpion bare munnen og halsen. Hvis man setter tennene i en Trinidad Moruga Scorpion-chili, må man forvente at det kan merkes.

Flere har beskrevet hvordan en bit Scorpion-chili gir følelsen av at tungen smelter – og chilien er også i gang med å bryte ned kroppens naturlige forsvar mot forbrenning.

Når man inntar veldig sterk mat, risikerer man å få blemmer på tungen. Disse blemmene er kroppens måte å ofre tungens ytterste lag for å beskytte det som er under.

7 Pot Douglah

7 Pot Douglah-chili

Selv oljen fra skinnet på denne chilien kan forbrenne huden din. Derfor må man huske å bruke hansker når man håndterer chili av denne styrken.

© Peter Stanley/Youtube
 • Verdi på Scoville-skalaen: 923 889-1,85 millioner SHU.
 • Utviklet: Stammer fra Karibia og er en av verdens sjeldneste chilier. Det finnes ikke en bestemt utvikler av denne chilien, men den vokser oftest i det varme været i Trinidad og Tobago.

Chilien er sjelden fordi det kan vise seg vanskelig å oppdrive frøene. Siden det ikke finnes en bestemt utvikler, vokser denne chilien som regel i naturen i Trinidad og Tabogo, derfor er det ikke så mange chilikorn å oppdrive.

7 Pot Douglah-chilien er skrittet under de mest beryktede chiliene i verden, men man må ikke avvise den styrken den fem centimeterne lange chilien gjemmer på. Den scorer nemlig mellom 923 889 og 1 853 986 SHU på Scoville-skalaen.

7 Pot Douglah-chilien stammer også fra Trinidad og Tobago. Den er kjennetegnet ved sin spesielle farge. Når den er umoden, er den grønn, men når den modnes, utvikler den en dyp sjokoladebrun farge.

Den dype mørkebrune fargen gir også et hint om smaken, siden den har noter av nøtter og frukt, noe som gjør den ettertraktet til matlaging.

Hvis man vil bruke 7 Pot Douglah i matlagingen sin, må man imidlertid være varsom, siden bare saftene kan lage merker på huden.

Dorset Naga

Moden Dorset Naga-chili

Dorset Naga-chilien brukes ofte i matlaging.

© Luciano Roth Coelho
 • Verdi på Scoville-skalaen: 1-1,59 millioner SHU.
 • Utviklet: Dorset Naga-chilien stammer fra England, ikke langt fra den engelske byen Dorset. Utviklingen av chilien begynte da Michael og Joy Michaud kjøpte en Naga Morich chili-plante. De begynte deretter å plante frøene fra de plantene som hadde de egenskapene de ville ha i sin nye chili.

Dorset Naga-chilien overstiger én million på Scoville-skalaen. Den varierer ikke så mye i styrken som noen av de andre chiliene på listen siden den scorer mellom 1 000 000 og 1 598 227 SHU på Scoville-skalaen.

Dermed er Dorset Naga-chilien et trygt valg hvis man vil være garantert en god styrke i matlaging eller smaksprøve.

Chilien stammer fra den andre chilien, Naga Morich, så Dorset Naga er teknisk sett en underart. Den er imidlertid godkjent som sin egen art og kan derfor få en plass på listen over de sterkeste chiliene i verden.

Som de fleste sterke chilier smaker Dorset Naga-chilien også søtt og fruktig ved det første smaksinntrykket. Styrken fra chilien kommer like etterpå, og styrken gjør også Dorset Naga-chilien populær i «hot sauce».

Nye chilier på vei

Carolina Reaper kan (kanskje) snart se seg slått

Selv om Carolina Reaper er verdens sterkeste chili, er kampen om tittelen slett ikke overstått.

Verden over konkurrerer chili-entusiaster om å dyrke verdens sterkeste chili, og flere mener at Carolina Reaper allerede har blitt slått. Det er imidlertid fortsatt ikke verifisert av Guiness World Records, og derfor inngår ikke disse chiliene på listen vår over de sterkeste chiliene i verden.

Det er særlig to chilier som utfordrer Carolina Reaper som verdens sterkeste chili – Pepper X og Dragon's Breath.

Pepper X

Pepper X hevdes å være dobbelt så sterk som verdens nåværende sterkeste chili, Carolina Reaper.

Det finnes ikke så mye informasjon om den mystiske chilien siden skaperen, Ed Currie, som også har laget Carolina Reaper, fortsatt holder kortene tett til brystet.

Det sies imidlertid at Pepper X har scoret opp mot 3,18 millioner SHU på Scoville-skalaen, men at chilien ikke er stabil i scoren ennå og derfor ikke har blitt offentliggjort.

Det er ingen tvil om at hvis Pepper X kan holde verdien på Scoville-skalaen, vil den overta som verdens sterkeste chili.

Dragon's Breath

Dragon's Breath har et treffende navn, siden denne chilien scorer 2,48 millioner SHU på Scoville-skalaen.

Hvis Dragon's Breath blir vurdert av Guiness World Records før Pepper X, kommer den derfor til å ta tittelen som verdens sterkeste chili.

Chilien har blitt utviklet av den britiske bonden Tom Smith i samarbeid med et team forskere fra Nottingham University i England.

Dragon's Breath ble ikke utviklet i håp om å lage verdens sterkeste chili. Formålet var derimot å produsere en chili til medisinsk bruk.