Vann framhever smaken i whisky

Ny forskning bekrefter det whiskyeksperter har hevdet lenge. Litt vann får whiskyen til å folde ut sin fulle smak.

Whisky:

Med eller uten vann? Forskere har løst gåten!

© Shutterstock

Som mange whiskyentusiaster vil fortelle deg, bør du ha en dråpe vann i whisky selv om du drikker den ’straight’, for å få den edle drikken til å utfolde sin fulle smak og duft.

Nå har to svenske forskere fra Linné-universitetet bevist at vann faktisk gjør mer enn bare å tynne ut whiskyen.

Den svenske studien bekrefter nemlig at vann kan skape ganske store endringer i smaken. Den vitenskapelige forklaringen er at smaken i whisky blant annet er forbundet med molekylet guajakol, som finnes i store mengder i særlig skotsk whisky med den karakteristiske røyksmaken.

Vann fremhever smaken

Guajakol-molekylet liker ikke vann, og beveger seg mot områder med høyere konsentrasjon av alkohol. Siden vann driver alkoholen til overflaten, følger guajakol-molekylene med. De legger seg i overflaten og blir dermed mer tydelige for både smaks- og luktesansen.

Men er en dråpe nok?

Studien viser at endringene i smaken avhenger av mengden av vann du heller i whiskyen.

De fleste whiskyer har en alkoholprosent på over 40, men faktisk får man den største smaksopplevelsen hvis den blandes med 1/3 vann, slik at prosenten kommer ned på 27.

Du kan også prøve å helle whiskyen over et par isterninger og merke hvordan smaken forandrer seg i takt med at isen smelter.

Her kan du lese om smakssansen og umami, den femte grunnsmaken.