Whisky:
Whisky:

Med eller uten vann? Forskere har løst gåten!

© Shutterstock

Vann framhever smaken i whisky

Ny forskning bekrefter det whiskyeksperter har hevdet lenge. Litt vann får whiskyen til å folde ut sin fulle smak.

22. august 2017 av Michael Friislund

Som mange whiskyentusiaster vil fortelle deg, bør du ha en dråpe vann i whisky selv om du drikker den ’straight’, for å få den edle drikken til å utfolde sin fulle smak og duft.

Nå har to svenske forskere fra Linné-universitetet bevist at vann faktisk gjør mer enn bare å tynne ut whiskyen.

Den svenske studien bekrefter nemlig at vann kan skape ganske store endringer i smaken. Den vitenskapelige forklaringen er at smaken i whisky blant annet er forbundet med molekylet guajakol, som finnes i store mengder i særlig skotsk whisky med den karakteristiske røyksmaken.

Vann fremhever smaken

Guajakol-molekylet liker ikke vann, og beveger seg mot områder med høyere konsentrasjon av alkohol. Siden vann driver alkoholen til overflaten, følger guajakol-molekylene med. De legger seg i overflaten og blir dermed mer tydelige for både smaks- og luktesansen.

Men er en dråpe nok?

Studien viser at endringene i smaken avhenger av mengden av vann du heller i whiskyen.

De fleste whiskyer har en alkoholprosent på over 40, men faktisk får man den største smaksopplevelsen hvis den blandes med 1/3 vann, slik at prosenten kommer ned på 27.

Du kan også prøve å helle whiskyen over et par isterninger og merke hvordan smaken forandrer seg i takt med at isen smelter. 

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: