Trikset som gjør dårlig vin god

Stinker det av svovel, brent gummi, råtne egg eller fyrstikker fra vinflasken du nettopp har trukket opp? Fortvil ikke. Du er bare en 10-kroning fra redningen.

Er det noe verre enn å trekke ut korken på en god flaske vin for straks å oppdage at vinen er dårlig og helt udrikkelig?

Vin skal være en opplevelse og en nytelse, men for mye oksygen, for lite oksygen, mugg, skimmelsopp og bakterier er bare noen av de faktorene som kan forvandle yndlingsvinen til en dårlig opplevelse for sansene.

Faktisk er det slik at oppimot 5 prosent av alle vinflasker er blitt dårlig på den ene eller andre måten. Det er derfor ikke så merkelig om du har fått en dårlig flaske vin opptil flere ganger.

©

TILBUD TIL DEG: Opplev Chiles solformørkelse på 1. klasse

Myntet på din vin

Heldigvis finnes det et særdeles enkelt triks du kan bruke til å forvandle illeluktende og svovelstinkende kloakkvann til velsmakende vin igjen – og det er til og med latterlig billig.

10 kroner Norge

Det eneste du trenger, er en 10-kroning. Vel å merke en som er blitt vasket ordentlig grundig.

Mynter er noe av det mest skitne du kan få i hendene, så pass på at tieren du skal bruke, er gullende ren.

Med den nye redningsmynten innen rekkevidde, skjenker du deg nå et glass av den stinkende væsken fra den kostbare vinflasken.

Legg deretter 10-kroningen ned i glasset og rør litt rundt med en teskje.

Kjemi vi ka' li'

Den ubehagelige stanken av brent gummi, råtne egg eller brente fyrstikker fra vin skyldes en feil i produksjonen der det har gått galt med oksidasjonsprosessen, slik at det ble dannet forskjellige tioler – svovelforbindelser – i vinen.

Og det er her din reddende engel, 10-kroningen, kommer inn i bildet, for den er nemlig laget av 81 % kobber. Kobber, som reagerer med tioler og danner helt ufarlige, duft- og smaksløse kobbersulfatkrystaller.

Når du så har gitt vinen med 10-kroningen en rask omrøring, vil du se en merkbar forandring. Borte er stanken – og smaken – av svovel, og du kan trygt føre glasset opp til munnen.

Men husk å fjerne 10-kroningen før du tømmer glasset.

NB: En sølvskje gjør samme nytte som en kobbermynt – om du skulle ha en som ligger og slenger.