Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

STEM: Er du klar til å erstatte biffen med kunstig kjøtt?

Vi spiser altfor mye kjøtt, og et mer plantebasert kosthold vil redusere vårt samlede CO2-utslipp betydelig. Men er du klart til plantekjøtt og stamcellekjøtt dyrket i laboratorier? Stem og se hva andre synes nederst i artikkelen.

Shutterstock

Vi spiser altfor mye kjøtt. Og hvis vi omstilte våre landareal og matvareproduksjon til å være mer plantebasert, vil det redusere vårt samlede CO2-utslipp betraktelig.

I fjor utga FNs Klimapanel en spesialrapport som peker på at vi kan redusere våre globale utslipp av drivhusgasser med opp til 8 gigatonn i året fra år 2050 hvis vi går helt over til plantebasert kost.

I dag slipper ut vi om lag 33 gigatonn CO2 årlig, og et fall på 8 gigatonn ville i dag svare til en reduksjon på 24 prosent.

Forskere og matindustri arbeider på høytrykk

Forskerne og matvarebedrifter har de siste årene arbeidet for å kunne tilby produkter som ligner kjøtt uten å være det. Det kunne være kjøttdeig basert på erter eller «kyllingfileter» laget av sopp. Eller:

#Vegetarkjøtt med vegetarisk blod

© Impossible Food

Firmaet Impossible Foods i USA har utviklet en plantebasert kjøttdeig som inneholder en av de viktigste smaksgiverne fra ekte kjøtt – blod.

Hem er det hemmelige krydderet som gir riktig smak og farge. Hem-molekylet består av et jernatom bundet til fargestoffet porfyrin. Jerninnholdet gir den metalliske smaken vi kjenner fra blod.

Hem inngår i kroppens blodtransporterende protein, hemoglobin, men forskerne har funnet en metode til å skape vegetarisk hem fra soyabønner.

#Kjøttdeig skal brygges i store tanker

© Shutterstock

Den nederlandske forskeren Mark Post fra universitetet i Maastricht har i en årrekke arbeidet med en teknikk for å dyrke oksekjøtt i petriskåler, basert på muskelstamceller.

Nå arbeider han med å ta stamcellene ut av petriskålen og gå i gang med at brygge cellekulturer om til kjøttdeig i enorme bioreaktorer på opptil 25 000 liter. Én reaktor kan forsyne 10 000 mennesker med kjøtt.

Mark Post har stiftet firmaet Mosa Meat med en ambition om på sigt at kunne tilbyde forbrugerne stamcelle-burgerbøffer, der er billigere end den ægte vare.

Hvordan har du det med kunstig kjøtt?

Alternativene til kjøtt er altså på hyllene, og det kommer stadig flere til.

Spørsmålet er: Føler du deg klar til å skifte ut det sprø baconet og de saftige biffene med plantekjøttdeig og stamcelleburgere?

Les også:

Matvarer

STEM: Er du klar til å erstatte biffen med kunstig kjøtt?

3 minutter
Sushi
Matvarer

LISTEN: 11 ting du ikke visste om sushi

6 minutter
Matvarer

Trikset som gjør dårlig vin god

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul