For første gang noensinne har laboratoriedyrket kyllingkjøtt nå blitt godkjent for salg i Singapore.
Kjøttet dyrkes av muskelceller tatt fra biopsier på levende kyllinger, som altså ikke må slaktes for å forsyne den asiatiske bystaten med chicken nuggets. Og alle de næringsstoffene som er nødvendige for å kunne dyrke kjøttcellene i store bioreaktorer, kommer dessuten fra planter.
Kyllingkjøttet blir dyrere enn en «vanlig» kvalitetskylling fordi kostnadene ved å dyrke kjøtt i et laboratorium fortsatt er høye. Men leverandøren – det amerikanske firmaet Eat Just – forventer at prisen vil falle når markedet for syntetisk kjøtt begynner å vokse.
Kjøtt koster dyrt i CO2
Utviklingen av laboratorieprodusert kjøtt må sees i sammenheng med en stigende bevissthet om at vi – verdens befolkning – spiser mer kjøtt enn klimaet kan tåle.
Hvis vi omstilte våre landareal og matvareproduksjon til å være mer plantebasert, vil det redusere vårt samlede CO2-utslipp betraktelig.
I fjor utga FNs Klimapanel en spesialrapport som peker på at vi kan redusere våre globale utslipp av drivhusgasser med opp til 8 gigatonn i året fra år 2050 hvis vi går helt over til plantebasert kost.
I dag slipper ut vi om lag 33 gigatonn CO2 årlig, og et fall på 8 gigatonn ville i dag svare til en reduksjon på 24 prosent.