Shutterstock

STEM: Er du klar til å erstatte biffen med kunstig kjøtt?

Vi spiser altfor mye kjøtt, og et mer plantebasert kosthold vil redusere vårt samlede CO2-utslipp betydelig. Men er du klart til plantekjøtt og stamcellekjøtt dyrket i laboratorier? Stem og se hva andre synes nederst i artikkelen.

For første gang noensinne har laboratoriedyrket kyllingkjøtt nå blitt godkjent for salg i Singapore.

Kjøttet dyrkes av muskelceller tatt fra biopsier på levende kyllinger, som altså ikke må slaktes for å forsyne den asiatiske bystaten med chicken nuggets. Og alle de næringsstoffene som er nødvendige for å kunne dyrke kjøttcellene i store bioreaktorer, kommer dessuten fra planter.

Kyllingkjøttet blir dyrere enn en «vanlig» kvalitetskylling fordi kostnadene ved å dyrke kjøtt i et laboratorium fortsatt er høye. Men leverandøren – det amerikanske firmaet Eat Just – forventer at prisen vil falle når markedet for syntetisk kjøtt begynner å vokse.

Kjøtt koster dyrt i CO2

Utviklingen av laboratorieprodusert kjøtt må sees i sammenheng med en stigende bevissthet om at vi – verdens befolkning – spiser mer kjøtt enn klimaet kan tåle.

Hvis vi omstilte våre landareal og matvareproduksjon til å være mer plantebasert, vil det redusere vårt samlede CO2-utslipp betraktelig.

I fjor utga FNs Klimapanel en spesialrapport som peker på at vi kan redusere våre globale utslipp av drivhusgasser med opp til 8 gigatonn i året fra år 2050 hvis vi går helt over til plantebasert kost.

I dag slipper ut vi om lag 33 gigatonn CO2 årlig, og et fall på 8 gigatonn ville i dag svare til en reduksjon på 24 prosent.

Forskere og matindustri arbeider på høytrykk

Forskerne og matvarebedrifter har de siste årene arbeidet for å kunne tilby produkter som ligner kjøtt uten å være det. Det kunne være kjøttdeig basert på erter eller «kyllingfileter» laget av sopp. Eller:

#Vegetarkjøtt med vegetarisk blod

© Impossible Food

Firmaet Impossible Foods i USA har utviklet en plantebasert kjøttdeig som inneholder en av de viktigste smaksgiverne fra ekte kjøtt – blod.

Hem er det hemmelige krydderet som gir riktig smak og farge. Hem-molekylet består av et jernatom bundet til fargestoffet porfyrin. Jerninnholdet gir den metalliske smaken vi kjenner fra blod.

Hem inngår i kroppens blodtransporterende protein, hemoglobin, men forskerne har funnet en metode til å skape vegetarisk hem fra soyabønner.

#Kjøttdeig skal brygges i store tanker

© Shutterstock

Den nederlandske forskeren Mark Post fra universitetet i Maastricht har i en årrekke arbeidet med en teknikk for å dyrke oksekjøtt i petriskåler, basert på muskelstamceller.

Nå arbeider han med å ta stamcellene ut av petriskålen og gå i gang med at brygge cellekulturer om til kjøttdeig i enorme bioreaktorer på opptil 25 000 liter. Én reaktor kan forsyne 10 000 mennesker med kjøtt.

Mark Post har stiftet firmaet Mosa Meat med en ambition om på sigt at kunne tilbyde forbrugerne stamcelle-burgerbøffer, der er billigere end den ægte vare.

Hvordan har du det med kunstig kjøtt?

Alternativene til kjøtt er altså på hyllene, og det kommer stadig flere til.

Spørsmålet er: Føler du deg klar til å skifte ut det sprø baconet og de saftige biffene med plantekjøttdeig og stamcelleburgere?