Hvordan kan druer bli steinfrie?

Frøene i druer er irriterende å tygge på, og derfor har drue-produsentene avlet frem steinfrie druer ved hjelp av plantekloner og evt. et dryss hormonpulver.

Hvordan laver man stenfri druer?

Noen planter kan sette frukt uten å ha blitt bestøvet eller befruktet. De kalles partenokarpe.

For å spre disse plantene klipper bøndene stiklinger eller rotskudd av en god plante og setter dem ut som selvstendige små planter.

Plantekloner skaper steinfrie druer

Hvis de driver i stor skala, lager produsentene hele cellekulturer av en god opphavsplante, slik at hver enkelt celle vokser opp og blir en klon av morplanten.

Frukten til klonene blir også lik, men det har også visse ulemper. Frukten er så identisk at hele arter bukker under for de samme skadedyrene og sykdommene. Flere produsenter hjelper også frukten på vei ved å tilsette veksthormoner.

Mye annet innen frukt og grønnsaker finnes også i utgaver uten stein eller frø. I hyllene på supermarkedet har de eksempelvis både bananer og agurker uten frø. Til og med vannmeloner har man utviklet i en utgave uten alle steinene.

Slik lager man steinfrie druer

Med vekststoffer og støttepinner lurer dyrkerne plantene til å formere seg selv om de mangler frø de kan spre på bakken. Skuddene på en god plante kan på den måten bli utgangspunktet for massevis av saftige og steinfrie druer.

1. En stikling blir tatt fra en plante bonden gjerne vil ha flere av. Det kan være en liten kvist, et sideskudd, et rotskudd eller bare et blad.

|

2. Stiklingen behandles med hormonpulver slik at den lettere setter røtter. Når stiklingen har dannet røtter, plantes den.

3. Andre bønder kan pode stiklingen på en eksisterende rotstokk, slik at den vokser bedre og raskere.

4. Enkelte planter danner frukt selv om de verken er blitt bestøvet eller befruktet først. Derfor kan bøndene få frem steinfrie druer hvis de selv sprer plantene.

Du kan lese mer om det vi putter i munnen på vår side om matvarer.