Slik produseres alkohol i 4 trinn

Øl og vin kommer fra forskjellige typer sukkervann som gjæres til en bestemt alkoholprosent. For å lage brennevin, som vodka og whisky, brukes destillering til å øke alkoholprosenten ytterligere.

Øl og vin kommer fra forskjellige typer sukkervann som gjæres til en bestemt alkoholprosent. For å lage brennevin, som vodka og whisky, brukes destillering til å øke alkoholprosenten ytterligere.

Jørgen Stamp

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trinn 1:

Alkohol produseres ofte naturlig ved at en sukkerholdig væske gjæres. Til øl brukes sukker fra stivelsen i korn (malt) og til vin saft fra druer.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trinn 2:

Den sukkerholdige væsken tilsettes gjærceller som spiser sukkeret for å skaffe seg energi til å vokse. Avfallsproduktet er etanol – altså alkohol – og karbondioksid.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trinn 3:

Til drikkevarer med under 15 prosent alkohol, for eksempel øl og vin, varer gjæringsprosessen 10–14 dager. Deretter er væsken klar til å bli tappet på flasker.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trinn 4:

Til sterk sprit som whisky må væsken destilleres. Væsken varmes opp slik at alkoholen fordamper (ved 78 °C) til spritdamp som samles opp og avkjøles igjen.