Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik produseres alkohol i 4 trinn

Øl og vin kommer fra forskjellige typer sukkervann som gjæres til en bestemt alkoholprosent. For å lage brennevin, som vodka og whisky, brukes destillering til å øke alkoholprosenten ytterligere.

Jørgen Stamp
© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trinn 1:

Alkohol produseres ofte naturlig ved at en sukkerholdig væske gjæres. Til øl brukes sukker fra stivelsen i korn (malt) og til vin saft fra druer.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trinn 2:

Den sukkerholdige væsken tilsettes gjærceller som spiser sukkeret for å skaffe seg energi til å vokse. Avfallsproduktet er etanol – altså alkohol – og karbondioksid.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trinn 3:

Til drikkevarer med under 15 prosent alkohol, for eksempel øl og vin, varer gjæringsprosessen 10–14 dager. Deretter er væsken klar til å bli tappet på flasker.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trinn 4:

Til sterk sprit som whisky må væsken destilleres. Væsken varmes opp slik at alkoholen fordamper (ved 78 °C) til spritdamp som samles opp og avkjøles igjen.

Les også:

Matvarer

OPTISK ILLUSJON: Magisk sjokolade holder evig

2 minutter
Matvarer

Endrer flambering smaken?

0 minutter
Kvinne med vinglass
Matvarer

Trikset som gjør dårlig vin god

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul