Jørgen Stamp

Slik lages lakris i fire animerte trinn

Den skal rives, kokes, kjøles, knuses, oppløses, krydres og skjæres før du kan putte den i munnen. Følg hele prosessen i fire animerte trinn.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trinn 1:

Planten Glycyrrhiza glabra kalles også glatt lakris og vokser vilt i blant annet Asia, Midtøsten og deler av Øst-Europa. Røttene vaskes, skrelles og tørkes.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trinn 2:

De tørkede røttene rives i strimler og kokes i vann. Blandingen blir nå til en rå lakrismasse som deretter settes til avkjøling.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trinn 3:

Lakrismassen stivner til harde blokker av rålakris, som knuses og løses opp i varmt vann. Deretter tilsettes sukker, salt, stivelse og smaksstoffer.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trinn 4:

Ved hjelp av former skaper produsenter lakrispastiller og godterier med motiver på. Lakrisbånd og -ruller lages ved å presse lakrisen gjennom et munnstykke.