Jørgen Stamp

Slik lages lakris i fire animerte trinn

Hovedingrediensen i lakris er røtter fra lakrisplanten. Når godteri­produsenter koker røttene i vann, konverteres de til en rå lakrismasse som kan formes til for eksempel lakrispastiller og godterier.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trinn 1:

Planten Glycyrrhiza glabra kalles også glatt lakris og vokser vilt i blant annet Asia, Midtøsten og deler av Øst-Europa. Røttene vaskes, skrelles og tørkes.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trinn 2:

De tørkede røttene rives i strimler og kokes i vann. Blandingen blir nå til en rå lakrismasse som deretter settes til avkjøling.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trinn 3:

Lakrismassen stivner til harde blokker av rålakris, som knuses og løses opp i varmt vann. Deretter tilsettes sukker, salt, stivelse og smaksstoffer.

© Jørgen Stamp/Thomas Arnoldi

Trinn 4:

Ved hjelp av former skaper produsenter lakrispastiller og godterier med motiver på. Lakrisbånd og -ruller lages ved å presse lakrisen gjennom et munnstykke.